Könyvben hív tetemre a hazai értelmiség

Hegymenet címmel közérthető látleletet készítettek Magyarországról.

Pintér Bence
2017. 06. 01. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar értelmiség krémje gyűlt össze tegnap este a Kossuth Klubban a Hegymenet című tanulmánykötet bemutatójára. Az Osiris Kiadó által gondozott könyvben Magyarország vezető társadalomtudósai veszik számba az ország előtt álló legnagyobb problémákat. A kiadó vezetője, Gyurgyák János egy dolgot kért az est résztvevőitől: hagyják hátra érzelmeiket és sértődöttségeiket. Ennek jegyében el is mesélte, hogy a kötetet eredetileg a Magyar Tudományos Akadémia adta volna ki, de az utolsó pillanatban át kellett vennie az Osirisnak: Gyurgyák elmondása alapján ez a hirtelen változás nem volt mentes a politikai nyomásgyakorlástól.

Az egyik szerkesztő, Jakab András, az MTA Jogtudományi Intézetének vezetője elmondta: a cél az volt, hogy közérthető problémafeltárással újradefiniálják a közbeszéd kereteit, erősítsék a racionális párbeszéd lehetőségeit; a remény pedig az, hogy a kötet közös ügyeink racionális megtárgyalásának szimbóluma lehet az oktatáspolitikától a cigánykérdésen és a közgazdasági témákon át a múltfeldolgozásig. Tölgyessy Péter politológus bevezető előadásában sokszor kifejtett elemzéseit foglalta össze. A rendszerváltáskor ígéretesnek tűnő felzárkózás az egész térségben, de Magyarországon kifejezetten sikertelen volt. Ennek egyik oka a Kádár-rendszer zsákutcás „diadala”, amely az állami források lenyúlásából, kikerüléséből biztosította a viszonylagos jólétet – innen nehezebb volt a piaci logikára áttérni. A másik ok pedig az, hogy itthon a rendszerváltáskor az első pillanattól kezdve egyáltalán nem volt politikai egységmozgalom: a szűkös polgári erők háromfelé bomlottak. A magyar átmenetet a kényszer mozgatta, és nem a szakpolitikai belátás.

Szerinte erre a sikertelenségre adott válaszként született meg 2010-ben az Orbán-rendszer. Demokratikusnak látszik, de a hatalom szerkezete piramisszerű; nem a piac, az emberek autonóm mozgása határozza meg a történéseket, hanem a hatalom. A rendszer a magántulajdont meghagyja, de erős állami kontroll alatt tartja a piacot. Mindent centralizál az oktatástól az egészségügyig, mégis megőrzi a pluralizmust, nem válik diktatúrává. Tölgyessy szerint a rendszernek vannak számottevő eredményei a foglalkoztatottságtól kezdve a külső finanszírozás leépítéséig. Fontosnak nevezte, hogy ebben a közegben életben tartsuk a racionális beszédet a közügyekről, és fontos az is, hogy az értelmiség megőrizze a reményt, hiszen bármikor változhat a helyzet. A megoldást pedig nem lehet külföldről lemásolni: elsősorban érdekegyesítésre van szükség.

Balázs Zoltán politológus, közgazdász szerint ez a könyv nem feltétlenül megoldásokat nyújt, hanem arra hívja fel a szakemberek figyelmét, hogy keressék meg saját területeiken a problémákat. Stefano Bottoni történész úgy látja, ez a könyv súlyos látlelet és tetemre hívás a lesajnált értelmiség részéről. A politológus Tóth Csaba úgy véli: a kötet megmutatja: az általában csak akadémiai közegben mozgó emberek, tudósok tudnak közérthetően írni. Tapasztalata szerint az adatolt, szűk közegnek szóló tudományosság nagyon elkülönült a közbeszédtől, ami pedig ezzel párhuzamosan elbutult; ez a kötet viszont érthető érveket szolgáltat.

Jakab András úgy foglalta össze a kötet szerzőinek irányultságát, hogy mind nyugatos, intézményekben hívő szakemberek. Tóth szerint ez a meghatározás bárhol máshol alapvetően semleges pozíciót jelölne, itthon azonban már ezzel ellenzékiként jelölik meg a szerzőket. Balázs Zoltán rögtön tiltakozott: ő nem tartja magát nyugatosnak, szerinte az ilyen meghatározással tesszük magunkat igazán keletre. Stefano Bottoni szerint a mai Nyugat már nem az az egységes, fejlődő Nyugat, amiről a nyolcvanas években képet alkotott a magyarság: Dél-Olaszországnak például egy az egyben vége. Tóth Csaba erre reagálva elmondta: a mai középiskolások azért szerinte pontosan tudják, hogy mi az a Nyugat, amire ők vágynak.

A vita második részében Chikán Attila közgazdász arról beszélt, hogy a legtöbb fontos gazdasági mutató vonatkozásában le vagyunk maradva, leszámítva pár makromutatót, amelyek a kormány cselekvési terét növelték. Csaba László akadémikus szerint a könyv tanulsága az, hogy kiderül: nincs olyan, hogy gazdaság, meg politika, hanem részterületek vannak, amelyekben a terület szakértői kórképet adnak. Ami pedig meglepő, hogy a problémák rendkívül hasonlók mindegyik területen: a vezetés „sámánista” politikát követ, olyan vezetőket nevez ki, akik alig tudnak valamit az adott szakágról.

Az MTA közleménye

Nem igaz az az állítás, hogy a „Hegymenet. Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon” című, Jakab András és Urbán László szerkesztésében megjelent kötetet eredetileg a Magyar Tudományos Akadémia adta volna ki, illetve finanszírozta volna. Így nem helytállóak a sajtóban megjelent azon állítások, melyek szerint az MTA kihátrált volna a kötet kiadásából, ugyanis nem is vett részt a folyamatban.

Az MTA Könyv- és Folyóirat-kiadó Bizottsághoz nem érkezett olyan pályázat, amely támogatást igényelt volna a kötet kiadásához. Éppen ezért a kötet tudományos megmérettetése ezen a módon nem történt meg, annak tartalma nem került az MTA látókörébe.

Ugyancsak ezért nem született akadémiai döntés a kiadvány támogatásáról és kiadásáról, ezért ebben az MTA főtitkára sem vehetett részt. Az MTA főtitkára semmilyen utasítást nem adott senkinek a könyv kiadására vagy támogatására vonatkozóan.

Az MTA és annak minden vezetője fontosnak tartja a magyar társadalommal kapcsolatos tudományos kutatások támogatását, ezt rendszeresen végzi, és az eredményekről a nyilvánosságot is folyamatosan tájékoztatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.