Mára a TEK is „fesztiválszervezővé” vált

A hazai fesztiválszervezők sem hagyják figyelmen kívül a terrorveszélyt. Elmondták, mivel készülnek.

Kósa András
2017. 06. 12. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni és manchesteri terrortámadások után további merényletekre számítanak a következő hetekben az európai titkosszolgálatok. Terrorveszély miatt fújták le egy hete Berlinben a Rock am Ring fesztivált, pedig kilencvenezren váltottak jegyet előzetesen. Magyarországon már hosszú évek óta fut a nyári fesztiválszezon olyan rendezvényekkel, melyek ezres, tízezres, sőt a Sziget esetében százezres nagyságrendben vonzanak nézőket, köztük rengeteg külföldit is. Lapunk arra volt kíváncsi, a közelmúltban történt támadások nyomán a szervezők változtattak-e az eddigi biztonsági intézkedéseken.

A Szigeten már tavaly jelentősen változtattak a beléptetés rendjén és a biztonsági intézkedéseken, ehhez képest jelentősebb módosítások idén nem lesznek, de azért néhány lépéssel igyekeznek még fokozni a biztonságot – mondta kérdésünkre Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője. A Sziget vendégei eleve egy vócsert, részvételre jogosító igazolást tudnak megvásárolni, és ahhoz, hogy ennek fejében megkapják a belépésre jogosító karszalagot, érvényes fényképes okmánnyal kell igazolniuk magukat. Ezzel adataik bekerülnek egy olyan adatbázisba, ami alkalmas a hamis vagy lejárt okmányok kiszűrésére is.

A beléptetőkapuknál „rejtett és demonstratív technikai eszközök” révén szűrik ki a csomagokban az esetleges fegyvert és veszélyes tárgyakat, anyagokat. Benis szerint a beléptetés leginkább a reptereken már általánossá vált gyakorlathoz hasonlítható. Ezenkívül a fesztivál területén kamerarendszer is működik, ráadásul arcfelismerő funkcióval a könnyebb azonosításért. Magyarországon a törvények alapján minden nagyobb, tízezer főnél több nézőt vonzó rendezvényre már úgynevezett operatív törzset, központot kell a szervezőknek felállítaniuk, ennek tagjai lehetnek a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők, a katasztrófavédelem vagy akár az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai, ők minden információhoz hozzájuthatnak a szervezőktől. Ilyen operatív törzs működik a Szigeten is, és emellett a Terrorelhárító Központ külön bevetési egységgel is jelen lesz, mint ahogy a BRFK is küld fedett nyomozókat a Szigetre. Utóbbiak persze nem feltétlenül terrorelhárítási feladatokat látnak el elsősorban, hanem kisebb súlyú bűncselekmények, például lopások megelőzésében segítenek.

„A TEK-kel és a BRFK-val is nagyon jó a szakmai együttműködésünk” – jelentette ki Benis Dániel. Idén a megközelítési utak biztonságára még jobban figyelnek majd, ami elsősorban útakadályokat jelent, hogy a tömegbehajtást meg lehessen előzni. A technikai vezető szerint ezzel kapcsolatban egyszerre kell figyelemmel lenniük arra, hogy a megelőzés a minél nehezebb megközelíthetőséget kívánná meg, ugyanakkor egy tűzoltó- vagy mentőautó gyors bejutásának követelménye pedig ennek az ellenkezőjét. A Sziget szervezői emellett külön csapatot állítanak majd fel arra is, hogy a közösségi médiában esetleg pánikkeltésre alkalmas álhírek elterjedését megakadályozzák vagy ellensúlyozzák. A fesztiválon egyébként idén is lesznek külföldi rendőrök – persze ők sem elsősorban terrormegelőzési céllal –, Nagy-Britanniából, Hollandiából és Németországból biztosan, és jöhetnek még más országokból is.

Benis Dániel elmondása szerint a fentiek vonatkoznak az általuk rendezett két másik nagy zenei fesztivál, a Volt és a Balaton Sound biztonsági előkészületeire is, annyi módosítással, hogy mivel ezeken lényegesen kevesebb a külföldi vendég, például külföldi rendőrökre sincs szükség.

A Szegedi Szabadtéri Játékok négyezer fős nézőterével a legnagyobb hazai színházi rendezvény. Herczeg Tamás fesztiváligazgató megkeresésünkre közölte, minden évben a rendőrséggel és a Terrorelhárítási Központtal egyeztetve alakítják ki a biztonsági szabályokat, az előadásokra szigorú beléptetési rendszer van érvényben, és térfigyelő kamerák is működnek. Hogy a tavalyi évhez képest idén lesz-e változás, azt Herczeg még nem tudta megmondani, mert a TEK képviselőivel éppen a cikkünk megjelentését követő napokban egyeztetnek majd az idei szabályokról.

Márta Judit, a Papp László Budapest Sportaréna marketingvezetője megkeresésünkre egy sajtóközleményt küldött, eszerint az arénában már 2015 novemberével szigorított beléptetést vezettek be, amely a főbejárat előtti területen ruházat- és csomagátvizsgálást is magába foglal. (Ezt munkatársaink személyes tapasztalatai nem vagy csak részben támasztják alá.) A nagyobb méretű táskákat, illetve házirendben megjelölt tiltott tárgyakat az épületen kívüli csomagmegőrzőben kell elhelyezni. „Az átvizsgálásokat a jövőben tovább kívánjuk szigorítani, így egyes esetekben kézi szkenner alkalmazására is számítani lehet, illetve a metró vagy a parkolóház felől érkező vendégek csomagjait biztonsági személyzetünk már a főbejárattól távolabb eső területeken is ellenőrizhetik” – írta. Az aréna saját biztonsági személyzetet alkalmaz, és rendezvények idején a környéken civil ruhás rendőrök és polgárőrök is dolgoznak.

Az EFOTT idén is Velencén lesz. Mint a szervezők megkeresésünkre írták, minden fesztivált a helyi hatóságokkal együttműködve bonyolítanak le, a rendőrség – jelen esetben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság – pedig „fokozottan jelen van a fesztiválon”. A beléptetéskor „magas szintű” csomag- és ruházatátvizsgálást végeznek, a bevihető tárgyak listáját, a „korábbi évekhez hasonlóan szigorúan szabályozzák” a szervezők.

A többi megkeresett fesztivál – Fishing on Orfű, Campus Fesztivál, Szegedi Ifjúsági Napok, Bánkitó Fesztivál – szervezői cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre, ahogy az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya sem.

Terror a fesztiválokon

1980. szeptember 26., München: A bajor főváros talán legismertebb tömegrendezvénye, az Oktoberfest sörfesztivál főbejáratánál egy szélsőjobboldali terrorista robbantott. A támadón kívül 12 ember veszítette életét, és több mint kétszázan megsérültek. A támadás eseményeit Wolfgang Schorlau német író 2009-ben könyvben dolgozta fel.

2003. július 5., Moszkva: A tusinói repülőtéren zajló rockfesztivál bejáratánál két robbanás is történt negyedórás eltéréssel. A merényletet két csecsen nő hajtotta végre. Az egyikük testére erősített pokolgép nem működött megfelelően, a második robbanásban azonban 15 ember meghalt, hatvanan pedig megsebesültek.

2013. április 15., Boston: Bár nem egy klasszikus fesztiválon, de jellegét tekintve hasonló rendezvényen, a bostoni maraton befutójánál történt terrorcselekmény. A célegyenesben 12 másodperces eltéréssel két pokolgép is robbant. A terrorcselekményt – amely három ember életét oltotta ki, 144 sportolót és nézőt pedig megsebesített – egy csecsen származású testvérpár hajtotta végre házilag készített csőbombákkal.

2016. július 24., Ansbach: Egy 27 éves szíriai menedékkérő robbantotta fel magát egy hátizsákjába rejtett pokolgéppel a bajorországi zenei fesztivál bejáratánál, miután nem jutott be az eseményre. A támadásban tucatnyian sérültek meg, hárman súlyosan. A bombát robbantó férfi két évvel korábban érkezett Németországba, de menedékkérelmét egy esztendővel a merénylet előtt elutasították.

2017. január 16.: Mexikóban egy tengerparti üdülőövezetben rendezett fesztiválon nyitott tüzet egy drogbanda tagja. A támadó négy embert megölt, tizenötöt pedig megsebesített. A négy meggyilkolt közül hárman a fesztivál biztonsági szolgálatának dolgoztak, ők a vendégeket próbálták védeni, ezért vesztették életüket.

2017. június 3., Torino: Vélhetően egy petárda miatt tört ki pánik Torino egyik terén, ahol a helyi szurkolók a Bajnokok Ligája döntőjét nézték óriáskivetítőn. A hangos durranástól megrémülő futballrajongók azt hitték, terrortámadás történt, ezért menekülni kezdtek, sokan a földre kerültek. Az incidensben több százan sérültek meg, egy kisfiú életveszélyesen. (J. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.