Mario Vargas Llosa: A CEU ügye a szabadságért folytatott harc része

A diákokból kritikusan gondolkodó polgárokat nevel az egyetem, amitől a hatalom fél – mondta az író.

Ficsor Benedek
2017. 06. 22. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CEU a diákjaiból nemcsak kiváló szakembereket, hanem jó állampolgárokat is nevel, akik képessé válnak a kritikai gondolkodásra – jelentette ki egy csütörtöki, a Közép-európai Egyetemen rendezett konferencián Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író. – A magyar kormány pedig épp ettől a kritikai látásmódtól fél, ezért igyekszik minden eszközzel ellehetetleníteni az egyetemet. De aligha számítottak ekkora nemzetközi visszhangra. Ami Budapesten történik, arról mindenkinek tudnia kell szerte a világon. A CEU ügye ugyanis a szabadságért és a demokráciáért folytatott harc része, az egyetem megvédése az európai értékek védelmét jelenti a populizmussal szemben – hangsúlyozta Vargas Llosa. Hozzátette, sokan félnek a globalizmustól, a sokszínűségtől, és szeretnék visszaforgatni az idő kerekét a törzsi társadalmakhoz, de a globalizmus nem eltünteti a nemzeteket, hanem összebékíti azokat egymással. – Európában hetvenkét éve béke van – emlékeztetett az író.

– Magyarország eleget szenvedett a fasizmus és a kommunizmus elnyomása alatt, nem hiszem, hogy az emberek újra vissza szeretnének térni a szabadság hiányához, a totalitárius rendszerekhez – mondta Vargas Llosa. Soros György kapcsán hozzátette, tudja, hogy sokan utálják őt, ám nem szabad elfelejteni, hogy mennyi mindent tett a demokratikus rendszerekért világszerte.

Az esemény ugyanaz a konferencia volt egyébként, amelyen még délelőtt bejelentette Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, hogy a magyar kormány végül is beadta a derekát, és New York állam kormányzójával kezd tárgyalásokat, mégpedig már péntektől. (Tehát lemond arról, hogy a szövetségi kormánnyal állapodjon meg. Kénytelen egyébként, mert Washington oktatási ügyekben senkivel sem tárgyal, ez állami hatáskör – a szerk.) Ha sikerrel is zárulnak a tárgyalások, akkor sem tűnik el minden felleg az egyetem felett, ugyanis a magyar kormány még mindig nem határozta meg, hogy milyen oktatási tevékenységet kell végezzen a CEU New York államban, hogy megkaphassa a működési engedélyt.

Az eseményen azt igyekeztek körüljárni, hogy mi állhat a tudományos szabadság nemzetközi visszaszorulásának hátterében, ami leginkább Törökországban, Lengyelországban, Magyarországon, illetve napjainkban az Egyesült Államokban is megfigyelhető. Joan W. Scott, a Princeton professzora felelevenítette, hogy az akadémiai szabadság az úgynevezett nemzeti egyetemek kialakulásakor is korlátozódott. Míg akadémiai körökben megkérdőjelezhetetlen, hogy a haladó tudomány teljesen nemzetközi, addig ezek a „nemzeti egyetemek” kisebb-nagyobb mértékben nemzeti érdekek alá rendelt intézmények. Függési viszonyba kerülnek az állammal, például legtöbbször a támogatásuk is az állam által kijelölt célok megvalósulása mentén történhet, nem pedig az intézmény céljai és mérhető nemzetközi eredményei mentén. A függési viszony az aktuális kormányoknak kedvez, ugyanis nemcsak nemzeti, hanem politikai érdekek mentén is élhetnek a hatalommal. Egy ilyen rendszer elnyomhatja vagy igyekezhet minimalizálni a kritikát, ami gátja az eredményes kutatásnak, a tudományos haladásnak. A CEU helyzetére is reagálva Scott arra utalt, hogy a magánegyetemeket egyes országokban a nacionalisták ellenfélnek tekintik, ugyanis nincsenek szoros függési viszonyban, szabadabban fogalmaznak meg kritikát az általuk helyeselt iránnyal, elmélettel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.