Pálmafák a bányatónál – Kipróbáltuk Gerendai egy hete nyílt luxusstrandját

A minőségnek ára van, számlát viszont nem adnak az új strandon. Vigyázat, a bányató gyorsan mélyül!

Lukács Csaba
2017. 06. 04. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerendai Károly vállalkozó új beruházása (mint ahogyan februárban megírtuk, a Sziget Fesztivál volt tulajdonosa az egykori kavicsbánya helyén lévő Lupa-tó egy részét 118 millió forintért vette meg a budakalászi önkormányzatól úgy, hogy az üzlet részleteit zárt ülésen tárgyalták) közel van Budapesthez, szerencsés forgalmi körülmények között húsz perc alatt ott lehetünk a belvárosból. Ha GPS alapján megyünk, a VIP-bejárthoz visz a szoftver – a biztonsági őr angyali türelemmel magyarázza el nekünk és az utánunk érkező féltucatnyi autónak is, hogy ötszáz méterrel tovább kell mennünk és csak utána kanyarodjunk le a tó felé.

Valóban hatalmas parkoló van a jelzett helyen, a bejáratnál csinos, gyönyörűen lebarnult hölgy ad egy üres noteszlapot, amelyre kézzel írja fel az érkezés pontos idejét. A parkolás ugyanis nincs ingyen, száznyolcvan forintot kell fizetni óránként. Maximum ezer lesz, nyugtat meg, nyugodtan lehet időzni.

A kasszáknál hosszú sor – majd fél órát várunk, amíg megvehetjük a jegyet –, így legalább van időnk merengeni, hogy ezer forintért fapados belépőt váltunk, vagy háromszor annyiért a prémium kategóriát választjuk. Átböngészem a hatalmas plakátra kifeszített betűtengert is (magyar és angol nyelvű működési szabályzatot), amelyből kiderült, hogy személyenként két és fél liter üdítőt vihetünk be a strand területére, de annak elfogyasztásával nem zavarhatjuk a többi vendéget. Mielőtt végiggondolnám, hogy hogy lehet mások zavarásával húgymeleg vizet inni, sorra kerülünk, és fejenként háromezer forintért megveszem a prémium belépőket. A hölgy hosszan pötyög a számítógépbe, de nyomtató nincs a láthatáron, így csak a karszalagokat kapjuk meg, nyugtát nem is tud adni.  

Már a belépés után megcsap a prémium életérzés: a drágább jegyek birtokosait elektromos golfkocsival viszik le a strandra. Későn jöttünk, a baldachinos-párnás napágyakat (amelyek engem valamiért egy pornóforgatás franciaágyaira emlékeztetnek) már elfoglalták az előttünk érkezők – később kiderül, hogy egy ilyen ágyért naponta ötezer forintot kell fizetni. Jut viszont még a sima nyugágyakból, és alig telepedünk le, máris jön egy ember kezében bankkártyás mobilterminállal, hogy beszedje az ezer forintos napidíjat. Látszik egyébként, hogy Gerendai-területen vagyunk: készpénzfizetés sehol nincs, így vagy előre töltünk pénzt egy, a pénztárnál kiváltható chipkártyára, vagy paypassos bankkártyát használunk. 

Aki járt vandkempingezni vagy illegális strandolni a Lupán, az ámulhat: szürke homok, a karibi beach hangulat érdekében jó néhány pálmafa várja a vendéget, sőt civilizált zuhanyzók, öltözők és mosdók is vannak – utóbbiban egyelőre nem fogyott ki a papír és büdös sincs, ami a magyar fesztiválkultúrán szocializálódott ember számára különösen nagy csoda. Rengeteg dolgot lehet bérelni, vannak homokos és műfüves pályák, és ha valaki nagyon VIP, akkor a külön parkoló mellett elkerített standszakaszt is kaphat a pénzéért vagy celebségéért cserébe.

Állítólag itt van az ország legnagyobb vízi kalandparkja, lehet majd búvárkodni is, és napi kétezer forintért kipróbálható az úgynevezett blob, amely páros műfaj: valaki egy toronyból leugrik egy hatalmas, felfújt párnára, majd kimászik annak vízparti szélére, így ha egy újabb ember ráugrik, akkor ő több méter magasra felrepülve a vízben fog landolni.

A gourmet-fesztivál tulajdonosától minimum elvárható, hogy más vállalkozásainál is odafigyeljen a minőségre, és e tekintetben nem is okozott csalódást a prémium beach: nem olcsón, de minőségi a kajakínálat. Mi egészen tisztességes burgereket ettünk, igaz, fél órát kellett várni rá (mi lesz akkor, ha ezrével rohanják meg a strandot az emberek?), és a majd tízezer forintos számla után sem kaptunk nyugtát, csak a banki tranzakciót igazoló cetlit.

A víz egyébként zseniális, már ha átküzdöttük magunkat a tó iszapos szélén. A Lupa tipikus bányató, amely döbbenetesen gyorsan mélyül – néhány lépés után jön a szakadék. Kellemesen hűvös vize van, amely most még tisztának is mondható – ha sokan kavarják fel a part menti iszapot, ez később változhat. Ha valaki kisgyerekkel menne, nem kell aggódnia: a mély víztől biztonságosan elkerített gyerekstrand is van, és a parton is külön játszótért áll a kicsik rendelkezésére. Kora délutánig maradtunk, a parkolóból való kihajtáskor hétszázhúsz forintot kellett fizetnünk. Mondanom sem kell, itt sem kaptunk nyugtát.

Összességében azt lehet mondani: a Lupa egy nem olcsó, de jó hely lett, ahol ha sikerül egy kicsit több árnyékot létrehozni, akkor egészen kellemesen eltöltheti a nyarat az, aki a munkája miatt nem tud messzire menni Budapesttől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.