Plakáttörvény: az MSZP-n múlik a Jobbik alkotmánybírósági beadványa

Az MSZP fordulatokban gazdag napokat tudhat maga mögött plakátügyben. Hamarosan kiderül, most mit lépnek.

Katona Mariann
2017. 06. 26. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan még napokig kell várni, hogy kiderüljön: megadja-e a szükséges segítséget az MSZP, hogy a Fidesz által áterőltetett plakáttörvény mindenképpen az Alkotmánybíróság (AB) elé kerüljön. A Jobbik ugyanis jelezte, hogy a taláros testülethez akarnak fordulni, mert szerintük alaptörvénysértő az új szabályozás. Egyrészt a tartalma miatt, amely megtiltaná a pártoknak a kedvezményes plakátolást, másrészt pedig az elfogadás módja is felvet kérdéseket, hiszen kétharmados jogszabály helyett a kormánypártok egy feles törvénybe írták bele a terveiket.

Ahhoz, hogy a Jobbik valóban az AB elé vigye a szöveget, 50 képviselői aláírásra van szükségük. Habár az LMP már bejelentette az együttműködését, a szükséges szignók csak akkor jöhetnek össze, ha az MSZP-frakciónak legalább egy része is aláírja a beadványt.

Nyakó István, a szocialisták sajtófőnöke a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta, hogy a múlt pénteki parlamenti szavazás óta még nem ült össze az MSZP-n belül olyan vezető testület, amely ebben a kérdésben dönteni tudna, ezért nem is tud még konkrétumot mondani. Szavai szerint azonban néhány napon belül megtárgyalják a kérdést és eldöntik, hogy aláírják-e a jobbikos beadványt.

Hogy miképpen dönt az MSZP, ez már csak azért is izgalmas lesz, mivel a szocialisták több esetben is meglepetéssel szolgáltak az ügyben az elmúlt napok során. Két héttel ezelőtt még – a teljes ellenzékkel együtt – az MSZP is leszavazta, és így elbuktatták az akkor még kétharmados törvénymódosítást, amely a pártok plakátolásának megszigorítását célozta. Majd a szocialisták hirtelen előálltak egy saját javaslattal, amely több ponton is megegyezett a Fidesz terveivel. Napokon keresztül igyekeztek megmagyarázni, hogy nem paktáltak le a kormánypártokkal, illetve hogy az ő elképzelésük a tiszta kampányt szolgálja, majd újabb fordulat következett: Botka László miniszterelnök-jelölt kérésére mégis elálltak a saját terveiktől.

Egyelőre tehát annyit lehet tudni, hogy az MSZP az Országgyűlésben két hete és múlt pénteken is elutasította a kormánypártok plakátos szigorítási terveit. Egyik képviselőjük, Bárándy Gergely pedig konkrétumok nélkül arról beszélt az ATV hétfő reggeli műsorában, hogy „egészen biztosan” végül az Alkotmánybíróságon köt ki a kormánypártok által elfogadott javaslat.

Ha az ellenzéki képviselők az Alkotmánybírósághoz is fordulnak, fontos tudni, hogy a szabályok attól még ugyanúgy hatályba léphetnek (amennyiben az államfő aláírja a törvényt). A taláros testületet ráadásul semmilyen határidő sem köti, meddig kell állást foglalnia. Azaz a törvény akár a jövő választásokig is érvényben maradhat, igaz, ilyen esetben „illik” az ügynek soronkívüliséget biztosítani.

Más úton is az AB elé kerülhet a szöveg, mégpedig, ha Áder János államfő nem írja azt alá. Ebben az esetben ráadásul a törvényt ki sem hirdetik, vagyis az abban leírtak nem lesznek élő szabályok az alkotmánybírósági döntésig. Ez viszont lehet, hogy csak jövő héten derül ki. Kövér László házelnök szerdáig kell átküldje a köztársasági elnöknek az elfogadott szabályozást, Áder Jánosnak pedig újabb öt napja van rá, hogy eldöntse: aláírja-e vagy sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.