Republikon: Csak 40 százalék hisz a Soros-veszélyben

A felmérés szerint a Fidesz-szavazók 70 százaléka hisz abban, hogy fel kell lépni a milliárdos ellen.

MN
2017. 06. 02. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar társadalom 40 százaléka többé-kevésbé osztja a kormány álláspontját arról, hogy Soros György üzletembernek érdemi befolyása van a magyar politikára, ezért indokolt fellépni ellene – derül ki a Republikon Intézet kutatásából, amely a 24.hu megbízásából készült. A kérdés pártpolitikai alapon osztja meg a társadalmat: a Fidesz-szavazóknak a 70 százaléka így gondolkodik, míg a baloldali szavazók 23, a Jobbikot támogatók 38 százaléka hisz a Soros-veszélyben.

A felmérésben a válaszadóknak egy ötfokozatú skálán kellett elhelyezniük az álláspontjukat. Az 1-es válasz volt az, hogy Sorosnak érdemi befolyása van a magyar politikára, az ötös pedig az, hogy Soros nem avatkozik a magyar politikába, az ellene való fellépés csak kommunikációs trükk a Fidesz részéről. A teljes népesség 28 százaléka az 1-es választ adta, 12 pedig a 2-est, vagyis nagyjából egyetért a kormányzati kommunikációval.

A teljes népesség 23 százaléka gondolja úgy, hogy Soros nem avatkozik a magyar politikába, az egész csak kommunikációs trükk a Fidesz részéről. Nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazóknak mindössze a 9 százaléka gondolkodik így. A baloldali szavazóknak a 46, a jobbikosoknak a 22 százaléka választotta a 4-es vagy az 5-ös opciót.

Az összes megkérdezett közül meglepően kevesen, mindössze 17 százaléknyian mondták azt, hogy nem tudják, nincs véleményük, vagy nem akarnak válaszolni, vagyis a döntő többséghez eljutottak a Sorosról szóló hírek. Sokan viszont bizonytalanok a magyar–amerikai milliárdos politikai szerepét illetően: 20 százalék a két állítás között félúton lévő, semleges opciót választotta.

A Republikon szerint az adatok azt mutatják, hogy a hónapok óta tartó sorosozás egyelőre kevésbé látszik működni, mint a korábbi kormányzati kommunikációs üzenetek. Amikor például a Republikon 2015 őszén a menekültek megítéléséről kérdezte az embereket, a teljes népesség 67 százalék vélekedett úgy, hogy veszélyt jelentenek az országra, ezért nem szabad beengedni őket, a Fidesz-szavazóknak pedig csaknem a 80 százaléka gondolta így.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.