Szijjártó a Kelet és Nyugat közti hídként emlegette Minszket

A fehérorosz állami televízióban szidta Brüsszelt Szijjártó Péter, egyúttal bókolt Európa utolsó diktatórikus államának.

MN
2017. 06. 27. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérorosz fővárosban járt vasárnap Szijjártó Péter a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminiszteri csúcstalálkozóján, és ha már ott volt, interjút adott az állami televíziónak.

A magyar külügyminiszter arról beszélt a hétperces anyagban, hogy intenzívebb kapcsolatra lenne szükség Belarusz és az Európai Unió között, hiszen „ha az EU legalább részben vissza akarja szerezni a versenyképességét”, akkor fejleszteni kell a kelet–nyugati együttműködést, ebben pedig szerinte az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett ország lehet „az ideális híd vagy legalábbis a hídépítő” – idézi az interjút a Heti Válasz.

Ahogy Szijjártó fogalmaz, „valójában Minszk az ukrajnai béke reményének szinonimája lett. Nekem úgy tűnik, egy fővárost sem emlegetnek ilyen gyakran, ha a Kelet- és Nyugat-Európa közötti kapcsolatok kerülnek szóba” – utalt a 2015 februárjában megkötött minszki megállapodásra, amelyről korábban ő is elismerte, hogy nem érvényesült teljesen.

Ne felejtsük el, a magyar külügyminiszter ezt Európa utolsó diktatúrájában mondta el: Aljakszandr Lukasenka elnök 1994 óta irányítja vaskézzel az országot, ahol az idén márciusban rohamrendőrök vertek szét több kormányellenes tüntetést, és 700 demonstrálót őrizetbe is vettek – ahol a parlamentbe húsz év után csak egyetlen ellenzéki képviselő jutott be, és a demonstrációk során természetesen őt is elfogták.

Szijjártó Péter nem hagyhatta ki a magyar kormánypropagandában már megszokott brüsszelezést sem: amikor a beszélgetés végén rákérdeznek a kvóták elutasítása miatt Magyarországgal szemben is megindított EU-s kötelezettségszegési eljárásra, a miniszter – ahogy azt az orosz propagandacsatorna, a Sputnik is észrevette – ezt válaszolja: „Az Európai Unió képmutatással kezeli a migránsügyet. Másfél millió papírok nélküli migránst engedett be a területére bármiféle ellenőrzés vagy szabályozás nélkül. Senki nem ellenőrzött senkit. Nem tudjuk, kik ezek az emberek, miért jöttek, és mik a terveik. Egyértelmű, hogy ez nagy kockázat.”

A fehérorosz rendszer iránti bókok persze nem meglepők, ha azt nézzük, hogy Szijjártó Péternek korábban az sem nem jelentett problémát, hogy a saját magát Hitlerhez hasonlító, személyesen három gyilkosságot elismerő Fülöp-szigeteki elnökkel, Rodrigo Dutertével fogjon kezet egy 510 millió eurós magyar eximbankos hitelmegállapodásért. Sőt látogatásakor a külügyminiszter hangsúlyozta is, hogy nem beavatkozni jöttek az önkényuralmi módszerekkel vezetett szigetországba. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.