Szijjártó: Nem beavatkozni jöttünk a Fülöp-szigetekre

Mint mondta, Magyarországnak nem dolga kommentálni az ország belpolitikai történéseit.

MTI
2017. 03. 28. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető beszédének az MTI-hez eljuttatott hangfelvétele alapján a miniszter a mezőgazdaságot a két ország gazdasági együttműködésének egyik kulcsterületeként azonosította. Szijjártó Péter szerint a húsexport megindulása jelentős lökést fog adni a Fülöp-szigetekre irányuló magyar agrárexportnak. A miniszter kiemelte, hogy Magyarországon vannak érvényben Európa legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásai, az alkotmány pedig a mezőgazdaság GMO-mentességét is előírja.

„Bármilyen magyar élelmiszert vesznek is, az nemcsak ízletes, hanem egészséges is” – hangoztatta a miniszter.

A miniszter az agrárium mellett a kutatás-fejlesztés hajtotta informatikai szektort és a vízgazdálkodást emelte ki az együttműködés potenciális területeiként.

A miniszter elmondása alapján tavaly mintegy 200 millió dollár volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, „ami nem kevés, de van még hova fejlődni”, ezért Magyarország és a Fülöp-szigetek kétoldalú gazdasági együttműködési szerződést írt alá, az Eximbank pedig 510 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a Fülöp-szigeteki cégek együttműködésének támogatására.

A miniszter Manilában ismertette, hogy a világgazdaság fordulóponthoz érkezett, új világrend alakul ki a világpolitikában, és a versenyképességet is a korábbiakhoz képest teljesen más tényezők fogják meghatározni.

„A bátorság és a nyitottság jelenti majd a különbséget siker és kudarc között” – húzta alá Szijjártó Péter, majd azt is elmondta, hogy Magyarország bátor döntésekkel a legvonzóbb és legversenyképesebb befektetői légkört hozta létre az európai kontinensen, legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adót és a legalacsonyabb, 15 százalékos jövedelemadót vezetett be, befektetésösztönző rendszert alakított ki, a legrugalmasabb munkajogi szabályozást alkotta meg, és német típusú szakképzést vezetett be.

A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta: a magyar környezet nagyon kiszámítható, világszerte egyedülálló módon már a nyáron elfogadják a következő évi költségvetést.

„Így nem meglepő, hogy a magyar külgazdasági tevékenység 2016-ban minden korábbi rekordot megdöntött, még sosem volt ekkora sem az export, sem a külkereskedelmi többlet” – húzta alá a tárcavezető.

Szijjártó Péter újranyitotta a magyar nagykövetséget is Manilában. Mint mondta, ennek három oka van: egyrészt kiköszörülni azt a csorbát, amelyet a képviselet 22 évvel ezelőtti bezárása jelentett, másrészt köszönetet mondani, és végül új fejezetet nyitni a kétoldalú kapcsolatokban.

A miniszter utalt arra is, hogy a Fülöp-szigetek elnökét jogvédő szervezetek és nemzetközi intézmények részéről is éles bírálatok érik az emberi jogok helyzete miatt. Szijjártó Péter azt mondta: Magyarország nem kommentálja, és nem is dolga kommentálni a Fülöp-szigetek belpolitikai történéseit.

„Nem Fülöp-szigeteki állampolgárként nem számít, hogy mit gondolok a helyi kérdésekről. A helyi belügyekről a Fülöp-szigetek állampolgárainak kell dönteniük. Együttműködni jöttünk, nem beavatkozni” – hangoztatta a tárcavezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.