Vesztett az állam, fizetnie kell Budaörsnek

Több százmillió forintot ítéltek meg a városnak. A per 2018 januárjában folytatódik.

M. László Ferenc
2017. 06. 23. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék péntek reggel kihirdette a döntését abban a polgári perben, amelyet Budaörs önkormányzata indított a magyar állam ellen. A bíróság megállapította, hogy Budaörs kérése jogos, a magyar államnak vissza kell utalni a szolidaritási hozzájárulás címen elvont 765,2 millió forintot, továbbá az összeg kamatait. 

Azt is kimondták, hogy az állam által végrehajtott azonnali beszedés, az összeg levonása az önkormányzat számlájáról jogtalan volt.

A pénteki bírósági döntésnek a Budaörsnek visszajáró 765 millió forinton túlmutató jelentősége van. Ezt maga a bíró, Bene Lajos emelte ki közvetlenül a határozat kihirdetése előtt, elismerve: szokatlan, hogy az ügy jelentőségét értékelve ilyen kommentárt fűz a döntéshez. Bene azt mondta, nagyon örül annak, hogy „egy nagyon fontos társadalmi ügy” bírája lehetett.

Az alapvető kérdés a perben ugyanis az volt, hogy meddig terjed a választásokon parlamenti többséget szerzett, a nép által hatalommal felruházott törvényalkotók jogköre. Alkothatnak-e olyan jogszabályokat, amelyek adott esetben károkat okoznak a polgároknak, és ezt az állam polgárainak meddig kell elviselniük, perelhetnek-e az őket ért károk megtérítéséért. 

Az is terítékre került a bíróságon, hogy mit tehet meg a kormány az önkormányzatokkal, mennyi pénzt vonhat el tőlük. Wittinghoff Tamás a város polgármestere a határozat kihirdetése után azt mondta, a döntés precedens értékű, utat mutathat a többi önkormányzatnak is. Szerinte bebizonyosodott, hogy az állam nem terjeszkedhet túl a jog által számára kijelölt határokon. 

Továbbá az a kérdés is felmerült – ami különös aktualitást kap a pénteki feles plakáttörvény megszavazása miatt –, hogy lehet-e kétharmadot igénylő törvényekhez úgy hozzányúlni, hogy a módosítást csak a parlamenti többség szavazta meg. (Mint ismeretes: miután a teljes ellenzék közölte, nem támogatja a kétharmados pártfinanszírozási törvényt célzó fideszes módosítót, a kormánypárt úgy döntött, hogy településkép védelméről szóló feles törvénybe csempészi be a politikai kampányok korlátozását.) Ez azért is került elő a Budaörs kezdeményezte perben, mert az önkormányzatokra vonatkozó törvény kétharmados, de a szolidaritási hozzájárulást egy olyan módosító javaslattal vezették be, amit a fideszes képviselők a pusztán feles többséget igénylő költségvetési törvényhez illesztettek tavaly.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elvonásból 21 milliárd pluszbevételre számított a kormány elsősorban a nagy összegű iparűzési adóbevétellel rendelkező önkormányzatok megsarcolásával. Wittinghoff azt mondta a Magyar Nemzetnek, a bíróság most a teljes, a város számlájáról eddig inkasszózott szolidaritási hozzájárulást visszafizetteti az állammal. 

A város amiatt perelte be az államot, mert nem akarnak belenyugodni abba, hogy komoly összegeket fizessenek be az államkasszába, a várostól elvett iskolák fenntartására.

Az állam 2013-ban átvette az iskolafenntartói szerepet, de bizonyos településeken az iskola működtetője (lényegében az épület és a tárgyi eszközök biztosítója) az önkormányzat maradt. 2016-ban aztán az állam átvette a működtetői szerepet is, az államosítás teljessé vált. Ezzel együtt bevezették a szolidaritási hozzájárulást is.

Budaörsnek mint a leggazdagabb magyar városnak 2017-ben 2,125 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellene fizetnie, az első részlet januárban volt esedékes: 255 millió forint, utána pedig havonta 170 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.