A köztévé kiszorította a stábokat a vizes vb-ről, majd meggondolta magát

Az MTVA csütörtök délutáni közleményében már mást mond, mint amit korábban leveleiben írt.

Kovács Áron
2017. 07. 06. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvetítési jogokat birtokló MTVA-n kívül senki nem forgathat a július 14-én kezdődő budapesti vizes világbajnokság helyszínein – derült ki abból a levelezésből, amelyet a Hír TV-vel folytatott a napokban a közszolgálati televízió illetékese és az esemény szervezői. Úgy tudjuk, az RTL Klub is olyan tartalmú leveleket kapott, amelyek szerint a világbajnokság helyszínein akkor se dolgozhatnak kameráikkal, ha épp nincs verseny, így abba a zónába sem léphetnek be, ahol a versenyzőket lehetne kérdezni a versenyek után. 

A levelezésből kiderült, nem a szervezők döntöttek így, hanem a közmédia.

Az akár természetes is lehetne, hogy a versenyszámokat egyetlen, a jogokat megvásárló társaság közvetíti, de az MTVA ennél tovább ment, és úgy döntött: „megtartja a magyarországi kizárólagossági jogát”. Ez azt jelenti, hogy interjúkat, sőt még vágóképeket sem lehet a kapun belül készíteni. Más tévétársaságoknak az MTVA naponta háromszor, nagyjából egy órával a versenyek után ad át 90 másodperces összefoglalókat. Az M4 viszont a tervek szerint naponta 12 órában foglalkozik a világbajnoksággal.

Az nem derül ki a levelezésből, hogy miért jutott erre a döntésre az MTVA, illetve az sem, hogy a kizárólagosságot a nemzetközi tévéstábokkal szemben is érvényesítik-e, azaz ők sem kapnak lehetőséget például interjúkészítésre. Kérdéseinket az üggyel kapcsolatban eljuttattuk az MTVA sajtóosztályára.

Hogy valójában mi az MTVA álláspontja az ügyben, azt nehéz követni. Kérdéseinkre nem válaszoltak, ám csütörtök délután, órákkal azután hogy a Magyar Nemzet és más hírportálok is cikkeztek a döntésről, az MTVA olyan közleményt küldött az MTI-nek, amelyből az derül ki, hogy az MTVA vagy megváltoztatta döntését, vagy a cég különböző részélegei teljesen más álláspontot képviselnek.

Az MTVA közleményéből ugyanis már az derül ki, hogy az érintett televíziós társaságok mégis forgathatnak a versenyek helyszínén – leszámítva a konkrét versenyeseményeket, ami megfelel a normális gyakorlatnak. „Senkit nem tilt ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményéről, a vizes világbajnokságról (vb)” – hangsúlyozta a szervezet a közleményében.

Azt írták, hogy folytatva az eddigi hagyományokat, a nem jogtulajdonos médiumok továbbra is forgathatnak az úgynevezett vegyes zónában, oda a televíziós stábok kamerával is bemehetnek, ha erről a szervező – ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA – nem határoz másként.

Ezzel szemben korábban, június 29-én az MTVA „senior jogértékesítő”-je szó szerint ezt írta a Hír TV illetékesének:

„A helyszíni forgatással (Mixed Zone), interjú készítéssel kapcsolatosan az a döntés született, hogy az MTVA megtartja a magyarországi kizárólagossági jogát, így a Vizes VB helyszínein nem engedélyezett a forgatás.”

Korábban pedig a rendezvény szervezői nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy 

„a nem jogtulajdonos tévétársaságoktól stáb kizárólag akkor kaphat akkreditációt, amennyiben a magyar jogtulajdonos MTVA-val megállapodtak, és az MTVA ezt írásban jelzi a vb szervezői felé.”

A televíziótársaságok így most a sötétben tapogatóznak, hogy mihez tartsák magukat: az MTI-s közleményhez, vagy az MTVA illetékesének korábbi,  hivatalos leveléhez. Nagy Zoltán, a Hír TV hírigazgatója kérdésünkre hangsúlyozta: hivatalos tájékoztatást az ügyben az MTVA megváltozott álláspontjáról nem kaptak, így jelenleg a legutóbbi tájékoztatást, az MTI-ben megjelent közleményt tekintik mérvadónak, amely szerint mégis készíthetnek interjúkat a vegyes zónában.

A jelek szerint azonban ott sincs minden rendben, ahova (még) beengedik az összes stábot. A Hír TV tudósítása szerint bohózatba fulladt a vizes vb akadálymentesítéséről szóló csütörtöki sajtótájékoztató. Rögtön az esemény elején elment a hang, így a megjelent tíz stáb csak úgy tudott bármit is közvetíteni az elhangzottakból, hogy a technikusoknak minden megszólalás előtt oda kellett menniük az asztalhoz átpakolni a mikrofonokat.

Cikkünket csütörtök délután az MTVA közleményével, valamint a korábban a Hír Tv-nek küldött levelekből vett szövegrészlettel és a Hír Tv illetékesének álláspontjával frissítettük.

###HIRDETES###

Mindennap drágul egy kicsit

Csütörtökön is nyilvánosságra került egy újabb, a vizes vb-hez kapcsolódó szerződés: az Európai Unió Hivatalos Lapjában jelent meg az a hirdetmény, amely szerint június 23-án a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. megbízta a közbeszerzésen nyertes Satis Mobil Projekt Kft.-t, hogy 85 millió forintért építsen a Duna Aréna mellé egy ideiglenes, kivilágított buszfordulót, majd a világbajnokság után – mivel ez magánterület, amelyet a szervezők csak bérelnek – bontsa is el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.