Akár 40 milliárdot is visszakövetelhet az EU a gigaközbeszerzés miatt

Tavaly írták ki a 420 milliárdos vízügyi keretszerződésekre, valószínűleg több szabálytalanság történt.

MN
2017. 07. 07. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, komoly problémát is feltártak az Európai Unió ellenőrei a a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében tavaly kiírt, rekordösszegű, 420 milliárdos közbeszerzéssel kapcsolatban – írja saját értesüléseire hivatkozva a 24.hu. Ennek következtében akár 40 milliárd forint korrekcióra is számíthat Magyarország, vagyis ennyi pénzt követelhet vissza az EU.

A hatalmas összegű közbeszerzést tavaly márciusban írta ki a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) a következő négy év vízügyi és hulladékgazdálkodási projektjeinek megvalósítására. A szokatlan eljárás lényege az volt, hogy hat régióra osztották az országot, és mindegyikre több keretszerződést kötöttek a nyertes cégekkel, amelyek közt több jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező is van, mindenek előtt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft.

Ezzel a módszerrel lényegében előre felosztották a piacot, hiszen később más cég már nem kaphat megbízást, csak amelyek nyertek az óriási közbeszerzésen. Az EU már koránbban jelezte, hogy nem tartják megfelelőnek ezt a módszert, és kérték az eljárás felfüggesztését, de a magyar fél ezt nem tette meg. A 24.hu információi szerint azonban most az Európai Bizottság ellenőrzést folytat a projektnél. Az auditorok március második felében Magyarországon jártak, és meglátogatták a projektet menedzselő NFP-t.

Bár a jelentés még nem készült el, az uniós auditorok állítólag úgy vélték, az érvényesnek és nyertesnek kihirdetett ajánlatok közül többet valójában érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. A pályázók jó részének a megkövetelt mintafeladatot sem sikerült teljesítenieük, ennek ellenére az ajánlatukat később érvényesnek fogadta el a menedzselő szervezet. A piaci hírek szerint 150-200 milliárd forint között járhat a megkötött szerződések összege, és ha ennek 25 százalékát követeli vissza az EU, akkor 40 milliárd lehet a visszafizetendő összeg.

A 24.hu szerint árulkodó lehet, hogy a látogatás után rövidesen leváltották az NFP-t 2014 ősze óta vezető Nagypál Sándort, utódja az ügyvezetői székben április közepén Módos István lett. Az NFP ugyanakkor nem reagált arra kérdésre, hogy a vezérváltás összefügg-e a bizottsági szakemberek márciusi látogatásával és az ő észrevételeikkel. A kérdéseket azzal hárította el az állami cég, hogy a folyamatban levő rendszerellenőrzésről, auditról nem jogosult adatot szolgáltatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.