Bíróság elé idézné Habonyt és Ómolnárt a Jobbik

A kormánypárti bulvármédia irányítóit az ellenzéki párt elleni összehangolt lejáratásról kérdeznék.

Lándori Tamás
2017. 07. 19. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor egy török terrorszervezet tiszteletbeli tagja – ezt írta tavaly októberben a Ripost című kormánypárti bulvárújság, ami miatt a Jobbik elnöke személyiségi jogi pert indított a lap és több, a cikk állításait átvevő sajtótermék ellen ellen. Ennek tárgyalása szerdán kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Egy későbbi, novemberi cikkben ráadásul a Ripost azzal toldotta meg előbbieket, hogy azt írta: a bíróság is elismerte, tényszerűen írtak a terroristakapcsolatról.

Csakhogy ez nem igaz, ilyet a bíróság sosem mondott – szögezte le a szerdai tárgyaláson Vona Gábor ügyvédje. Kummer Ákos rávilágított: a Ripost által hivatkozott bírósági ítélet pusztán arról szólt, hogy ki távolított el egy fényképet az ellenzéki politikus oldaláról. Vona és ügyvédje értelemszerűen azt is vitatja, hogy a felperes bármilyen terrorszervezetben tag lenne.

A keresetben kifogásolt cikk szerint Vona Gábort a Szürke Farkasok nevű török terrorszervezet avatta tiszteletbeli tagjává. Ezt arra alapozták, hogy egyik törökországi útján olyan fénykép készült róla, melyen a körülötte álló török fiatalok egy farkasfejet formázó kézjelet mutatnak, később pedig Vona ugyanezt a jelet mutatta egy róla készült fotón. A Ripost szerint ez a II. János Pál pápa elleni merényletben is érintett Szürke Farkasok kézjele.

Valójában – mondta Kummer Ákos – ezt a jelet egy jobboldali török parlamenti párt szimpatizánsai használják, akik a török–magyar rokonságot is fontosnak tartják. A Szürke Farkasokhoz Vonának semmi köze – hangoztatta az ügyvéd –, az ezzel ellenkező közlések miatt összesen több mint négy és fél millió forintot követelnek a Ripost, az Origo és a Lokál kiadójától.

Kummer kiemelte, az alperesi beadványokban foglaltakkal ellentétben a sérelemdíj megítéléséhez a felperesi oldalnak nem kell konkrét kárt bizonyítania. A sérelemdíj mértékének megállapításánál viszont szerinte jelentősége van az alperesek rosszhiszemű, felróható magatartásának, így például annak, hogy ügyfelével szemben

a Ripost már vesztett sajtópert, a bíróság által előírt helyreigazítási kötelezettségnek mégsem tett eleget.

Az is ebbe a körbe tartozik – érvelt a jogász – hogy a jogsértő cikkek megjelenése előtt az újságírók meg sem kísérelték megkeresni az írások érintettjét. Hogy miért, arról az ügyvédnek határozott elképzelése van. Kummer Ákosnak az utóbbi időben sűrűn kellett találkoznia a Fideszhez közel álló médiumok jogi képviselőivel a bíróságon: múlt héten kezdték tárgyalni azoknak a cikkeknek az ügyét, amelyek a Kun-Mediátor-botránnyal hozták összefüggésbe a Jobbikot, június végén pedig első fokon milliós kártérítésre kötelezték Ripostot amiatt, hogy azt írta: a Haynau-kultuszt ápoló Vona az aradi vértanúk halálára koccintott. Közben a Budapest Környéki Törvényszéken fut egy polgári eljárás a transzszexuális előadóként ismert Terry Black Vona Gábor homoszexualitásáról szóló nyilatkozatai miatt, amelyek szintén a kormánykörnyéki sajtóban kaptak teret. Vona Gábor nemrég azt írta ki Facebook-oldalára: „60 helyreigazítási pert nyertünk eddig a Fidesz-médiával szemben”.

Kummer Ákos úgy látja, egyértelmű, hogy egyes médiumok összehangolt lejárató hadjáratot folytatnak a Jobbikkal szemben, amelynek célja a károkozás, ennek részei a jelen ügyben peresített állítások is. Ezért

kérte a bíróságot, hogy ezzel kapcsolatban idézze be és hallgassa meg tanúként a Ripost tulajdonos-főszerkesztőjét, Ómolnár Miklóst, valamint Habony Árpádot mint a Lokál kiadójának egyik tulajdonosát. 

A fenti tanúmeghallgatások elrendeléséről egyelőre nem döntött a törvényszék, de az eljáró bíró, Mikus Zsuzsanna hangot adott kétségének, miszerint aligha várható, hogy Habony és Ómolnár a bíróság előtt töredelmesen bevallja, lejárató kampányt folytatnak a kormánypártok érdekében.

A Ripost jogi képviselője szerint a sérelmezett cikk közlései abból a szempontból voltak lényegesek, hogy bemutatták, a néppártosodás után kényelmetlenné vált a Jobbiknak a korábbi szélsőségesség. Kummer Ákos válaszul kijelentette, sem Vona Gábor sem a Jobbik nem vallott soha szélsőséges nézeteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.