Csak a fideszesek elégedettek a jelenlegi iránnyal

Az Iránytű Intézet felmérése azt mutatja, hogy a lakosság 45 százaléka szerint rossz felé halad az ország.

M. László Ferenc
2017. 07. 03. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság alig negyede elégedett az ország állapotával, a megkérdezettek 40 százaléka nincs kibékülve a mostani helyzettel – derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet június közepén, ezer fő megkérdezésével készített felméréséből. A Fidesz támogatói adják az elégedettek táborának nagy részét – 55 százalék körükben az optimisták aránya, és alig 9 százalék a kifejezetten negatívan vélekedőké –, minden más választói csoportban viszonylag szűk kisebbséget alkotnak az elégedett választók.

Valamivel többen vannak, akik az Orbán Viktor vezette kormány teljesítményét pozitívan értékelik. A nagyon elégedettek és az elégedettek összesített aránya 31 százalék. Az Iránytű Intézet külön vizsgálta azt is, hogy az ismertebb pártok szavazói hogyan vélekednek Orbánékról. A felmérésből kiderül, hogy leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette párt hívei haragszanak a kormányra: a DK szavazói között alig találni olyat, aki jót gondolna a miniszterelnökről és kormányáról.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik tábora a legmegengedőbb a kabinet teljesítményével szemben, de még ebben a körben is 55 százalék mondja azt, hogy elégedetlen, és mindössze 6 százalékuk van megelégedve. A Fidesz választói ugyanakkor rendkívül büszkék a kormány teljesítményére: 70 százalékuk találta jónak az irányt.

Úgy fest tehát, hogy az emberek egyre inkább aszerint formálnak véleményt a közállapotokról, hogy éppen melyik párttal szimpatizálnak, és az adott politikai szervezet hogyan festi le a valóságot. Amikor az Iránytű Intézet munkatársai arról kérdezték a lakosságot, hogy mit gondolnak a megélhetési körülmények változásáról, akkor a fideszesek 55 százaléka nevezte kedvező irányúnak a változást, míg a többi párt választóinál az elégedettek kisebbségben vannak. Viszont pártpreferenciától függetlenül elmondható, hogy az emberek jelentős többsége úgy érzi, az ország stagnál. Ugyanis a lényegi változást nem érzékelők aránya is szélesnek mondható: a Jobbik szavazóinak fele, az MSZP szimpatizánsainak 44, a Fidesz–KDNP szavazóinak 38, a pártpreferenciájukban bizonytalanoknak 45 százaléka vélekedett így.

Az Iránytű Intézet arról is kérdezte a lakosságot, mire számítanak, milyen irányba haladnak a dolgok hazánkban és az EU-ban. 29 százalékuk mondta azt, hogy hazánkban inkább jó irányba mennek a dolgok, miközben csak 22 százalékuk látja úgy, hogy az EU fejlődése kielégítő. Ám ez adódhat abból is, hogy az EU ügyeiben a magyarok tájékozatlanabbak: az unióval kapcsolatban a kérdést megítélni nem tudók aránya háromszor akkora, mint a hazai viszonyok jellemzése esetében. Ugyanakkor nagyjából megegyezik azok aránya, akik úgy vélik, Magyarországon is (45 százalék) és az unióban is (44 százalék) rossz irányba mennek a dolgok.

Az Iránytű úgynevezett közéletibarométer-értéke – amelyet az ország jelenlegi állapotával való elégedettség, a harmadik Orbán-kormány tevékenységével való elégedettség és a megélhetési körülmények változásának megítélése alapján állítottak össze – 2016 augusztusa óta lényegében stagnál. A felmérés készítői megjegyzik: a stagnálásnak az oka az anyagi helyzet vélt javulása, az Orbán-kormány megítélése ugyanakkor fokozatosan romlik.

Ugyanakkor az általános elégedetlenség, a kormány tevékenységének bírálata önmagában még nem garancia arra, hogy a választók le is fogják váltani 2018-ban Orbán Viktor kabinetjét. Hasonló adatokat mért az előző ciklusban a Medián és az Ipsos is, sőt a ciklus felénél – 2012-ben – a Fidesz–KDNP mélyrepülésben volt. Mindez azt mutatja, hogy megfelelő alternatíva hiányában az általános elégedetlenség még nem váltható át feltétlenül Fidesz-ellenes szavazatokra.

A kormánynak is dolgozó Nézőpont Intézet eközben azt mérte, a Fidesszel szimpatizálók tábora nagyobb, mint az összes többi párt esetében együttvéve. A felmérés szerint a teljes népesség körében a kormánypárt támogatottsága 30 százalék, a Jobbik 11, míg az MSZP 7 százalékon áll. A kisebb pártok közül a DK-t 3, az LMP-t és a Momentumot 2 százalékon mérik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.