Egy bolond százat csinál: parkolókáosz keseríti a szentendreiek életét

Egy parkolónak látszó terület miatt hatalmas a dugó a buszpályaudvar környékén.

Kovacsik Ágnes
2017. 07. 12. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak egy gírosz miatt parkoltam le itt, a KRESZ-táblákat nem szoktam figyelni” – közli a Detti rendszámmal közlekedő Detti, amikor felvilágosítjuk, hogy a jelzőtáblák szerint szabálytalanul állt meg autójával a szentendrei autóbusz-állomás szomszédságában fekvő betonplaccon.

A harmincas éveiben járó nőt a jelek szerint hidegen hagyja a szabálytalanság, vállat von, és elindul a falatozóba. Ám nemcsak ő tesz így, terepszemlénk során húsznál is több autós hajt be és hagyja autóját a területen.

A parkolóként funkcionáló betonplacc több szempontból is aggályos. Egyrészt tábla tiltja itt a várakozást. Ráadásul a buszpályaudvarra vezető kereszteződést nem arra találták ki, hogy személyforgalmat bonyolítson le, pláne nem bírja kezelni a „vadparkoló” forgalmát. Az autósok nagy része ezt figyelmen kívül hagyja, ezért bennreked a kereszteződésben, a buszok csapdába esnek, percekig vesztegelnek arra várva, hogy a lámpa zöldre váltson, az autós pedig elhajtson az útból. A fennforgásból káosz lesz, borul a Volán menetrendje, az utasok amiatt panaszkodnak, hogy lekésik a csatlakozást. Az autósok meg tülkölnek és háborognak. 

Az igazsághoz hozzátartozik: nem sok parkolási lehetőséggel kecsegtet Szentendrének ez a része. A helyiek szerint a szükség vitte rá az autósokat, hogy parkolóként használják azt a területet, ahol egykor butiksor állt, mivel a HÉV-megálló előtti szabályos megállási lehetőségekre már a reggeli órákban lecsapnak a szemfülesebbek, illetve a korábban ébredők.

A Volán egy idő után megelégelte a területfoglalást, és hadat üzent az autósoknak. Igaz, ez is csak fél- és nem hivatalos megoldás. A közlekedési vállalat betonelemeket helyezett le, hogy akadályozza a parkolást, így azonban még inkább parkolóra hasonlít az övezet, holott nem az.

A terület biztonsági őre, Turai János már meg sem lepődik a forgalmi káoszon. Még csak két hónapja szem- és fültanúja a kalamajkának, de már mindent látott. „Nap mint nap torlódással találkozik az ember. Mivel kitáblázva nincs, hogy ez egy parkolóhely, ezért egyértelmű, hogy szabálytalanul állnak meg az autók” – mondja. Az már csak hab a tortán, hogy a Volánbusz saját parkolóhelyére is beállnak. Ő meg hiába kéri őket, hogy távozzanak, nincs intézkedési jogköre. „Aki normális, az elmegy, aki meg nem az, itt marad” – summázza a helyzetet.

Helyszíni szemlélődésünk során akadtak olyan autósok is, akik elismerték, hogy szabálytalanul hajtottak be a területre. Nem is nagyon van más választásuk, hiszen a parkolónak látszó övezet mellett nem egy tábla jelzi, hogy csak a buszok használhatják a kereszteződést, a járdán való parkolásért pedig kerékbilincs jár. A sofőrök másik részét ez láthatóan hidegen hagyja. A helyiek a kérdésre, hogyan alakult ki ez az egész, széttárják a kezüket, és azt mondják, egy bolond százat csinál.

Egyesek azzal védekeznek, hogy a lebetonozott terület nem is járda. Pedig amíg butikok álltak itt, akként funkcionált. Mások szerint viszont egy járda akkor is járda marad, ha időközben a területrendezés miatt háromméteressé válik. Ráadásul nem egyszer futunk bele abba a gyenge lábakon álló magyarázatba a helyszínen, amely szerint:

„Miért ne parkolhatnék itt, amikor a többiek is itt állnak?”

Egyikük még azt is hozzáteszi: rendőrt is látott már itt megállni. Egy másik autós, aki több mint nyolc órán át szokott itt parkolni, rögtön vissza is kérdez: „Ugye nem úgy hozzátok le a cikket, hogy zárják be a parkolót?” 

Megnyugtatásul közöljük: nem ez a tervünk. Csupán arra szeretnénk rávilágítani, hogy a szabálytalan területfoglalás káoszhoz vezet, és a problémát orvosolnia kellene az önkormányzatnak. A jelek szerint a szentendrei városvezetés az autósok oldalán áll, a Volánt érintő forgalmi akadályokról mintha nem venne tudomást. Szerinte nem tiltja tábla a parkolást és a behajtást az elemekkel körbehatárolt területre. Pedig de: KRESZ-tábla hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy a kereszteződésbe vezető sávot csak a Volán használhatja. A polgármesteri hivatal továbbá úgy látja: nem számíthat járdának a terület, mivel a körbehatárolás és az útpadka között nincs is hely. Ez az érvelés viszont azért sajátos, mert a betonelemeket – ahogy korábban már említettük – a Volán rakatta ki, ahhoz az önkormányzatnak semmi köze. 

Az illetékes kormányhivatal minapi határozata azonban homlokegyenest ellentmond az önkormányzat álláspontjának. A lapunkhoz eljuttatott dokumentum kimondja, a forgalmi rend egyértelműen tiltja az autósok behajtását. Vagyis papíron nem funkcionálhat parkolóként a betonplacc. Megkeresésünkre a rendőrség mégis azt közölte, nem sokat tud tenni, mivel nincs intézkedési jogköre a buszpályaudvar területén, eljárásra akkor van lehetősége, ha a terület tulajdonosa a hatóságnál feljelentést tesz.

Eközben Szentendrén egy Paksról érkezett család próbálta meg átvágni a gordiuszi csomót. Szerintük a forgalmi káoszra az jelenthetne megoldást, ha a betonplacc megmaradhatna parkolónak, de egy másik helyen nyitnák meg a be- és a kijáratát, ahol az autósok nem akadályozzák a buszok forgalmát. Ennyire egyszerű lenne? Erre a kérdésre az illetékeseknek kell megtalálniuk a választ, inkább előbb, mint utóbb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.