Jó Arcok, a nagy ember és Lázár János „eltitkolt lánya” Voldemort tárgyalásán

A politikus meghallgatására végül nem maradt idő.

Lándori Tamás
2017. 07. 12. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a büntetőpernek a tárgyalása, amelynek vádlottja többek mellett Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő – a sajtóban gyakran használt nevén Voldemort – is.

A vád lényege, hogy egy számos szövetkezetből álló hálózat vezetőitől Mengyi ötmillió forintot kért közbenjárásáért, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan pályázatot írjon ki, amelyen a hálózat szövetkezetei nagy összegeket nyerhetnek el.

A szerdai tárgyalási napon először az ügyészség ismertette a vádat. A hatodrendű vádlott politikus terhére bűnsegédként, bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletét és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettét rója az ügyészség. Mengyi közölte, nem kíván vallomást tenni, de kérdésekre hajlandó válaszolni.

A vádirat szerint egy tucat szociális szövetkezet – köztük az Ezeregyéjszaka Szociális Szövetkezet, a Ha Hiszed, Ha Nem, a Nélkülünk Nem Megy és a Jó Arcok Szövetkezet – úgy pályázott 50-50 millió forintra, hogy valójában a tenderben foglalt feladatokat nem kívánta elvégezni, a cél a lehívható pénz megszerzése volt magáncélra, a lebukás esélyének csökkentésére pedig fiktív, illetve eltúlzott számlákkal igazolta volna a teljesítést.

Mengyi Roland „alkotmányos költségre” hivatkozva ötmillió forintot kért előre, majd ugyanennyit utólag. Ennek fejében közbenjárást ígért a minisztériumban, hogy a pályázat a bűncselekménnyel érintett szervezetek részére kedvezően megvalósuljon. Az első ötmilliót a szövetkezeti vezető vádlottak a harmadrendű vádlott nevére fizették ki sikerdíjként feltüntetve. Mivel a szövetkezetek végül egytől egyig bukták a tendert, a kenőpénzt visszakapták.

A sikertelenség oka az volt, hogy az ominózus szövetkezetek a szociális szervezetek hálózatosodását célzó pályázaton nem is indulhattak volna, a kiírás ugyanis olyanokra szólt, amelyek korábban már pályáztak.

A szövetkezeteket koordináló első- és másodrendű vádlottak sem kívántak vallomást tenni, arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy bűnösnek érzik-e magukat. Meghallgatásuk helyett így felolvasták a nyomozati szakban tett vallomásaikat. Ezekből kiderült, Mengyit azért hívták Voldemortnak, mert ő volt az, akinek a nevét nem volt szabad kimondani, mint a Harry Potter-regényekben a fő gonoszét. Az elsőrendű vádlott E. Zsolt korábban azt is mondta, ő sokakat hívott így, akikről azt gondolta, hogy rossz emberek, a „sötét oldalon állnak”.

A jegyzőkönyvek szerint Voldemort azzal kecsegtette őket, hogy a vádbeli együttműködés csak a kezdet, a későbbiekben akár milliárdokat is szerezhetnek a pályázatokon. E. Zsolt arról is vallott a nyomozás idején, hogy

Mengyi egyszer azt mondta, volt bent a „nagy embernél”. Az elsőrendű vádlott azt nem tudta megmondani, ekkor kiről volt szó.

A vád szerint mindenesetre a politikus az Emmi államtitkáránál járt el. 

A szövetkezetiek egyébként elmondásuk szerint utólag már bánták, hogy belementek a tisztátlan alkuba, az egyeztetések során ugyanis az derült ki számukra, a pályázatokon elnyert tízmilliókból szinte csak fillérek jutottak volna a szervezeteiknek. „Olyanról hallottunk már, hogy vissza kell osztani pályázati pénzből, de az ötven százalékot soknak találtuk” – nyilatkozta E. Zsolt. Ráadásul később – hangzott el a tárgyaláson – tovább romlott a visszacsorgatás aránya, egészen a 90 százalékig. 

Az ötödrendű vádlott pályázati tanácsadó B. Szilvia szerint az egész ügy alapja tévedés, az első- és a másodrendű vádlottak hozzá nem értése. Úgy véli, az 50–90 százalékos visszaosztás elképzelése abból táplálkozik, hogy E. Zsolt és társa a pályázati pénzek felhasználása körében az eszköz- és a szolgáltatásvásárlás közül utóbbit egyáltalán nem érti, mivel az nem járt megfogható tárgyak beszerzésével, így ezt értette és nevezte visszaosztásnak. Azt sem tartja aggályosnak, hogy egy foglalkoztatást célzó projekt kapcsán egy képviselő a részt venni szándékozóknak segítséget nyújt.

További homályos pontja az ügynek, hogy a vádlottak között állítólag gazdát cserélt olyan információ, miszerint

Lázár János lánya is részt vesz a pályázatok intézésében.

E tekintetben nem elhanyagolható tény, hogy Lázár Jánosnak nincs lánya, és fiai is csak általános iskolás korúak. 

A közvetítőként, Voldemort embereként a vádlottak padjára ültetett, amerikai lakcímű harmadrendű vádlott, K. Péter kijelentette, nem követett el bűncselekményt. Korábbi vallomását visszavonta, amit így indokolt:

„A bv-ben az az információ jutott el hozzám, hogy be kell terhelnem Mengyi Rolandot, akkor szabadulhatok.”

Szerdán Mengyi Roland meghallgatására már nem jutott idő. A törvényszék folyosóján arra az újságírói kérdésre, hogy mégis mi vezethetett a megvádolásához, ha nem tartja magát bűnösnek, a politikus a pályázati tanácsadó által elmondottakkal egyezően felelt, noha az asszony vallomása alatt nem lehetett a teremben. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.