Jogerős: Vajna nem kap ötmilliót Schiffertől

A kormánybiztos azért perelt, mert egy kartellező céggel hozták összefüggésbe. A bíróság szerint nem alap nélkül.

Lándori Tamás
2017. 07. 07. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította Andy Vajna kormánybiztos és kaszinótulajdonos Schiffer András ellen indított személyiségi jogi keresetet, amelyben a közismert kormányközeli milliárdos ötmillió forint sérelemdíjat követelt, amiért az LMP-s politikus lex Vajnának nevezte azt a jogszabályváltozást, amely visszaengedte a kartellezés miatt megbüntetett cégeket a közbeszerzésekbe.

Vajna ebben Schiffer szerint oly módon érintett, hogy az érdekkörébe tartozik az a Liga TV Kft., amit – azután, hogy kartellezésen érték – éppen előnyösen érintett a törvénymódosítás. Ezt arra alapozta, hogy a Liga TV és egy Vajna-cég között személyi összefonódás fedezhető fel.

Az elsőfokú bíróság megállapította, ez már elegendő ténybeli alap ahhoz, hogy valaki a sérelmezett kijelentéseket mint következtetést megfogalmazza. A nagyvállalkozó azonban fellebbezett a számára kedvezőtlen döntés ellen. Mint ügyvédje kifejtette, az alperes valótlan tényt állított, mikor arra utalt, hogy a Liga TV mögötti tulajdonosi sor végén Andy Vajna áll, és amikor azt engedte sejteni, hogy a közbeszerzési feltételek megkönnyítése mögött hivatali bűncselekmény húzódik.

Schiffer András az ítélőtábla tanácsa előtt leszögezte, ő nem állította és nem is gondolja, hogy bűncselekmény történt,

a kormányzat körüli érdekérvényesítő manipulációk nagy részét ugyanis nem üldözi a jelenlegi büntetőjog, noha „óriási disznóságok”.

Másrészt – hivatkozott a jogász politikus – a felperesi előadás is hűen mutatja, az, hogy a „cégpókhálóban” felfedezhető személyi összefonódások alapján ki hogyan ítéli meg Vajna érintettségét, már véleménykülönbség; a vélemény pedig szabad.

A táblabíróság másodfokú tanácsa egyetértett a Fővárosi Törvényszék márciusi ítéletével, így jogerősen helybenhagyta azt. Andy Vajnának a sikertelen fellebbezés 400 ezer forint perköltségbe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.