Kivégezheti a kistelepüléseket a kormány politikája

Hohn Krisztina ÚK-s polgármester szerint nehezebben irányítható 3200, nagyrészt független ember, mint ezer függő.

Babos Attila
2017. 07. 18. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan lett egy kistelepülési polgármester egy új, országos párt alelnöke?
– A cél minimum az, hogy meghatározó erővé váljunk. Csak úgy érdemes odaállnunk, hogy nyerni fogunk. Minden azon múlik, meg tudjuk-e mutatni magunkból az erőt és a jó szándékot.

– Mi mást is mondhatna? Ezzel a kötelező elemen túl vagyunk. De hogyan lett egy ezer lakost sem számláló baranyai falu polgármesteréből az Új Kezdet alelnöke?
– Fölszólaltam a Magyar Önkormányzatok Szövetségének egyik tavalyi konferenciáján. A szövetség elnöke, Gémesi György utána félrehívott, és azt mondta, szeretne velem beszélni.

– Miről volt szó a fölszólalásában?
– A kétezer fő alatti kistelepülésekről beszéltem. Van egy olyan, kiszivárgott tervezet, hogy akár már 2019-ben sem lenne választás ezeken a településeken. Engem nem azért választottak meg a mánfaiak, hogy szó nélkül hagyjam, amint tönkreteszik a kistelepüléseket.

– Attól tart, hogy így történne?
– Igen. Mi tudjuk, milyen, ha nincs önállóság. Mánfa a rendszerváltás előtt, szűk négy évtizeden át Komlóhoz tartozott. Egy kistelepülésen sokkal hatékonyabb a munka helyi képviselettel. Mindenkit ismerünk, ami például a segélyezésnél fontos. Nemcsak az adatokat látjuk, hanem minden más lényeges, valós körülményt is.

– Mi értelme volna a kistelepülési önkormányzati rendszer átalakításának, amikor a Fidesz vidéken elvileg kifejezetten erős?
– Mintegy 3200 település van Magyarországon, ebből nagyjából kétezer kistelepülés. Ezekben a polgármesterek zöme független. Nehezebben irányítható 3200, nagyrészt független ember, mint ezer, jórészt függő fideszes polgármester. A takarékosságra talán hivatkoznak majd, ha tényleg végigviszik ezt az elképzelést, de valójában ettől olcsóbb nem lesz az önkormányzatiság, cserébe viszont kevésbé lesz hatékony. Ahogy abban is biztos vagyok, hogy a járási hivatalok működtetése sem olcsóbb.

– Mit mondott önnek Gémesi György, amikor beszéltek?
– Hogy becsületes, hiteles, nem korrupt embereket keres. Olyanokat, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, s ki mernek állni a jó célokért.

– Ön ilyen ember?
– Igen.

– Hány álmatlan éjszakát okozott önnek ez a fölkérés?
– Egyet sem. Azonnal tudtam, hogy vállalom, csak azért kértem pár napot, hogy a családommal megbeszéljem.

– Miért vállalta végül?
– Úgy éreztem, ha nem teszek valamit, abba a végén beleőrülök. Már dübörögtek a lovak bennem. Tetszett a nyugodt, józan, reális hozzáállás. És, ha manapság valaki értékként kezeli a becsületet és a hitelességet, a közösségért végzett munkát, illetve elveti a korrupciót, akkor itt vagyok, jövök. De leginkább azért döntöttem így, mert elegem van.

– Miből?
– A szegénységből. Abból, hogy az önkormányzati rendszer kiüresedik. Hogy a kistelepüléseken élőkkel láthatóan már alig törődnek. Beszűkültek a pályázati és egyéb lehetőségeink is, egyre jobban el vagyunk felejtve. Egy kistelepülésen is jogunkban áll élni, ott is szükség van a fejlődésre. Elegem van abból, hogy minden afelé mutat: az önkormányzatiságot csorbítanák, akár el is törölnék az ilyen kistelepüléseken.

– Mindenben egyetért az Új Kezdettel?
– Akkor még nem volt Új Kezdet. Egy jó szándékkal, becsülettel kitalált, de még alakítható kezdeményezéshez csatlakoztam. A népjóléti és szociális programunk alakításában vállalok részt.

– Mánfán hogyan vélekedtek a döntéséről? Aggódtak a faluért?
– Igen, néhányan, de azért többen biztattak. Az aggódóknak azt mondtam, annál többet nem tudok tenni jelenleg a faluért, mint hogy ezt vállalom.

– Mi volt a célja, amikor 2006-ban elindult a polgármesterségért?
– Azt akartam, hogy a településem élhetőbb legyen.

– Végig független volt?
– Igen, soha nem voltam pártnak a tagja idáig. Mindig civilként tevékenykedtem, hittem benne, ma is hiszek, de ahhoz, hogy változás legyen, lépnem kellett.

– Az ön választókerületéből két képviselő is tagja az Országgyűlésnek. A fideszes kulturális államtitkár, Hoppál Péter, illetve a volt komlói alpolgármester, az MSZP-s Szakács László. Kevesebbet jönnek önhöz, amióta már az Új Kezdetnél van?
– Nem jöttek eddig sem, szinte csak a választási időszakban. Szerintem az országgyűlési képviselőknek az a dolguk, hogy foglalkozzanak a területükön lévő településekkel. Persze senki sem szól nekik, ha nem így történik. Félnek a polgármesterek is, féltik a településeket. Én is ilyen voltam, de egy ideje ott tartunk, hogy rosszabb már tényleg nem lehet. Ami viszont igazán lényeges: felmérni, hogy mi az emberek számára a legfontosabb, és elérni, hogy álljanak majd föl a fotelből, és menjenek el szavazni. Önmagukért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.