Kun-Mediátor: több károsult is panaszt tett a nyomozás megszüntetése miatt

Az ügyészség további iratokat kért.

MN
2017. 07. 11. 11:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatok szerint D. Sándorné a 33 sértettnek összesen több mint 211 millió forint kárt okozott – derül ki Polt Péter legfőbb ügyésznek a jobbikos Lukács László György képviselői kérdésére adott, a parlament honlapján olvasható válaszából. A gyanúsított által teljesített kifizetésekre figyelemmel 21 esetben teljesen, nyolc esetben részben térült meg az okozott kár, négy sértett kára nem térült meg – írta a legfőbb ügyész.

Dobrossy István, a károsultak egy részét képviselő ügyvéd, aki egyik ügyfele képviseletében szintén panaszt tett, az MTI-nek elmondta: valószínűleg a dokumentumok részbeni hiányossága miatt szüntették meg a nyomozást. Hozzátette: az ügyészség további iratokat kért és azok alapján dönt majd arról, hogy az elévülés bekövetkezett vagy sem. Az ügyvéd szerint a panaszokat őszig elbírálják.

Dobrossy István álláspontja szerint nem lehet a nyomozást elévülés miatt megszüntetni, hiszen a 33 sértett már korábban kérte volna a pénzét, ha gyanakodtak volna a kifizetés meghiúsulására.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, két rendbeli sikkasztás, a számvitel rendjének öt rendbeli megsértése, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emelt vádat júniusban az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben.

A D. Sándorné által döntően magánszemélyeknek okozott károk százezer forinttól egymilliárd forintig terjednek. Az összes kárérték meghaladja a tízmilliárd forintot, ezzel szemben a vádlott által az évek során a sértettek részére teljesített – megtérülésként értékelhető – kifizetések összértéke nem éri el a négymilliárd forintot – közölte korábban a vádhatóság.

A vádlott a Kun-Mediátor cég 1999. augusztus 9-én történt megalapításától kezdődően 2015. április 14-ig rendszeresen jogosulatlanul kötött, lényegében betétgyűjtésre irányuló, részben forintalapú, részben devizaalapú határidős szerződéseket, valamint portfólió kezelésére irányuló szerződéseket.

D. Sándorné a felelősségre vonás elől külföldre szökött, ezért európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Később San Pedróban tartóztatták le. A Belize-hez tartozó Ambergris Caye sziget északi részén található lakásában fogták el, és ki is adták a magyar hatóságoknak. 2016. december 13-án hozták Magyarországra.

Dobrossy István, a pórul járt befektetők egy részének jogi képviselője a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, katartikus élmény volt a károsultak számára, amikor meghallották a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.