Lépett a főügyészség, már nem bűn a plakátrongálás

Két éve még bűncselekménynek tekintették a kormány plakátjainak átfestését. Ma már csak véleménynyilvánításnak.

Kovács Áron
2017. 07. 08. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot fordult a világ két év alatt, és lehet, hogy a politikai okokból elkövetett plakátrongálás már nem bűncselekmény. Egy folyamatban lévő, a másodfokú tárgyalásra váró ügyben legalábbis a Csongrád megyei főügyészhelyettes a járási ügyészséget felülbírálva azt kezdeményezte, hogy a korábban megvádolt és első fokon el is marasztalt vádlottakat bűncselekmény hiányában mentsék fel.

A menedékkérőket támogató aktivistaként is ismertté vált Szalai Balázs és Kékesi Márk 2015 júniusában, Szegeden festette le a kormány akkor futó, „Ha Magyarországra jössz...” plakátjait. Mivel az összesített kár meghaladta az 50 ezer forintot, büntetőeljárás indult ellenük. Első fokon idén januárban a Szegedi Járásbíróság bűnösnek találta őket rongálás vétségében, és egy év próbára bocsátotta őket. A bíróság döntését az ügyész akkor tudomásul vette, a vádlottak felmentésért fellebbeztek.

A vádlottak az elsőfokú eljárásban hiába hivatkoztak a véleménynyilvánítás szabadságára, az indoklás szerint a plakátrongáló túllép a véleménynyilvánítás szabadságán, ha anyagi kárt is okoz. A szeptember végére kitűzött másodfokú tárgyalás előtt viszont a megyei főügyészhelyettes most új indítványt tett, és ő maga javasolta, hogy a vádlottakat mentsék fel. Az elsőfokú ítélettel szembemenve az Alkotmánybírság egy korábbi határozatára hivatkozik, amely szerint a közügyek vitatása és a véleménynyilvánítás szabadsága előrébb való, és az ezt korlátozó büntetőjogi tényállásokat megszorítóan kell értelmezni.

Kékesi Márk a Magyar Nemzetnek megerősítette, hogy egy ilyen tartalmú indítvány érkezett a főügyészségről, és azt mondta: nagyon biztatónak érzi, hogy vannak még olyan szigetei a magyar állam működésének, amelyek a kormány politikai akaratától függetlenül, a demokratikus jogállam szellemiségét és a hagyományos európai értékeket alapul véve működnek. – Minden más spekuláció, találgatásokba nem mennék bele – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi állhat az ügyészségi vélemény megváltozása mögött.

2015-ben, a kormány első bevándorlásellenes kampányának indulásakor a Fidesz nagyon fel volt háborodva azon, hogy egyesek megrongálták, letépték vagy átfestették a plakátokat. A rendőrség helyenként nagy erőkkel védte a plakátokat és szabálysértési eljárásokat indított a rongálók ellen – illetve Szalai és Kékesi ügyét súlyosabban, bűnügyként kezelték.

Mióta viszont a Jobbik megkezdte a „Ti dolgoztok, ők lopnak” kampányt, a hatóságok már megengedőbbek a plakátrongálással szemben, amelyeket nem egy esetben biztosan a kormánypárt helyi emberei – például Csonka László XV. kerületi fideszes önkormányzati képviselő – szerveznek. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője korábban egy kérdésre azt mondta: mélyen egyetért a rongálókkal, mert felháborítónak találja a kampányt. Egyébként most már a saját plakátjaik átrajzolása miatt sem követelnek büntetést a kormánypárti politikusok. 

Zámbó Zoltán, a Mahir Cityposter Kft. kihelyezési igazgatója korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: több esetben is tettek feljelentést – hiszen például a cily light plakátokat borító plexi lefestése 50-60 ezer forint kárt okoz –, de a rendőrség eddig egyetlen rongálót sem fogott el. A hatóság sikertelensége azért is érdekes, mert bizonyos felületek kifejezetten nehezen elérhető helyen vannak, így lefestésük komolyabb előkészületet, létrát és sok időt is igénybe vehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.