Lex CEU: a velencei bizottsággal tárgyalt a kormány

A látogatás célja, hogy a bizottság széles körben tájékozódjon, mielőtt véleményt mond a törvényről.

Unyatyinszki György
2017. 07. 03. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapestre érkezett pénteken az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a velencei bizottság küldöttsége, hogy találkozzon a magyar kormány, valamint a Közép-európai Egyetem képviselőivel – értesült a Magyar Nemzet. A látogatás célja, hogy a bizottság széles körben tájékozódjon, mielőtt véleményt mond a felsőoktatásról szóló törvény 2017. áprilisi – lex CEU-ként elhíresült – módosításáról – derült ki az egyetem lapunknak adott tájékoztatásából.

A nemzetközi küldöttség a magyar kormány részéről Palkovics László oktatási államtitkárral, valamint Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt. A magyar fél ismertette álláspontját a törvénymódosítással kapcsolatban, igyekezve bizonyítani, hogy a változtatások nem érintik hátrányosan a demokratikus jogokat. A bizottság képviselői találkoztak a CEU vezetőivel és jogi tanácsosaival is – ennek kapcsán az egyetem jelezte, hogy a nemzetközi küldöttség figyelembe fogja venni a CEU álláspontját.

A tárgyalásoknak az ad jelentőséget, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi tájékoztatása szerint amint a velencei bizottság határozatot hoz a lex CEU-ról, annak javaslatait figyelembe veszik, ez pedig akár a jogszabály módosítását is eredményezheti. A bizottság látogatása ráadásul befolyással van arra a kötelezettségszegési eljárásra is, amelyet a magyar kormánnyal szemben indított májusban az Európai Bizottság.

Az alkotmányjogi testület ugyanakkor korábban jelezte, hogy várhatóan csak októberben foglalnak állást a felsőoktatási törvény módosításáról, ami a CEU számára aggasztó késlekedés lehet, mert ekkor már javában toborozni kellene a következő tanév új hallgatóit, de addig az egyetem nem akarja felelőtlenül meghirdetni a felvételit, amíg nem biztosak benne, hogy 2018-ban is felvehetnek diákokat. A látogatás részleteiről egyébként érdeklődtünk az egyetemnél, de a zárt tárgyalásra hivatkozva jelezték, hogy részletesebb tájékoztatást nem adhatnak.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, múlt pénteken az Alkotmánybíróság (AB) is egyértelművé tette, hogy csak az augusztus 25-ig tartó ítélkezési szünet után veszik majd napirendre a lex CEU ügyét, vagyis ősznél korábban az AB sem hoz döntést arról a beadványról, amelyben ellenzéki pártok közösen kértek utólagos normakontrollt a felsőoktatási törvény módosítása ügyében. Az Alkotmánybíróság döntése viszont nemcsak az egyetem felvételi időszakát érintheti, hanem a Közép-Európai Egyetem jövőbeli működésére is hatással lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.