Újra össze kell álljon az ellenzék a lex CEU ellen

Az Alkotmánybíróság részletes indoklást vár a képviselőktől. Miközben fogy az idő, egyre nagyobb a teher az egyetemen.

Unyatyinszki György
2017. 07. 01. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jogállamiság szempontjából szerencsétlen az Alkotmánybíróság (AB) késlekedése” – mondta a Magyar Nemzetnek a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese annak kapcsán, hogy az Alkotmánybíróság (AB) pénteki közleményében egyértelművé tette: csak a nyári szünet után, tehát leghamarabb szeptemberben fogja tárgyalni a felsőoktatási törvény hírhedt módosítását, a lex CEU-t. Ha New York állammal végül meg is születik a megállapodás, ez azt jelenti, hogy akkor is bizonytalanságban fogják tölteni a nyarat – folytatta Enyedi Zsolt. Az áprilisban elfogadott felsőoktatási törvény alapján ugyanis a CEU-nak székhelyén, New York államban is oktatási tevékenységet kellene folytatnia. Enyedi szerint az AB-nál folyó normakontroll olyan kérdéseket érint, amelyekre elég egyértelmű a válasz, azaz a törvény káros az egyetem működésére. Szeptemberben már meg szokták hirdetni új képzéseiket, így most még nagyobb a felelősség, hogy elkezdjék-e toborozni az új hallgatókat.

A legfőbb bírói testületet nem köti semmilyen időbeli korlát, hogy döntsön az utólagos normakontrollról, amit az LMP kezdeményezett az ellenzéki képviselők támogatásával. Ettől függetlenül továbbra is „kivételes esetként” kezelik a törvényt, amit jelez, hogy az AB némi késedelemmel, de felállított egy eseti munkacsoportot. Erre azért került sor, mert Sulyok Tamás, a testület elnöke az ügy összetettsége miatt szakmailag indokoltnak látta, hogy az AB ügydöntő ülése előtt további szakmai egyeztetéseket folytassanak az érintettekkel. Ennek során egyébként Sólyom László egykori alkotmánybíró és köztársasági elnök, valamint más alkotmánybírók is írásos jogi véleményt (amicus curiae) fogalmaztak meg az AB számára, amit figyelembe vehet a testület. Véleményük szerint a törvény sérti a jogbiztonságot és az egyetemi autonómiát, valamint korlátozza a tudományos kutatáshoz, a tanításhoz és tanuláshoz való jogot.

A munkacsoport még az ítélkezési szünet előtt „megfogalmazta azokat a konkrét kérdéseket, amelyek tisztázását szükségesnek látta a döntés meghozatalához”. Azonban lassító tényező, hogy ennek részeként megkeresték az érintett kormányzati szerveket, amelyektől még további tájékoztatást várnak, valamint hiánypótlásra szólították fel az indítványt megfogalmazó országgyűlési képviselőket.

Értesüléseink szerint két pontban vár el kiegészítést az AB a beadványt író képviselőktől: indokolják meg, hogy szerintük miért jogellenesen rövid az az idő, amit a törvénymódosítás az egyetemeknek hagyott az új szabályokhoz való alkalmazkodásra, illetve miért gondolják, hogy kimondottan a CEU-ra szabták a törvény módosítását. A kiegészítést minden képviselőnek újra alá kell írnia, aki részt vett a kezdeményezésben, ez pedig nem ígérkezik egyszerűnek a parlamenti ülésezési szünet alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.