Megszólalt a T-Systems: Nagyon sajnálják a diákot

A BKK-val közösen kiadott közleményükben állítják: kötelességük volt feljelentést tenni.

MN
2017. 07. 21. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek esti közleményükben azt írták: a T-Systems Magyarország az informatikai rendszerét ért jogosulatlan befolyásolás miatt ismeretlen tettes ellen (és nem egy konkrét személy ellen) tett feljelentést. A T-Systems Magyarországnak – szigorú belső protokollja szerint – az általa fejlesztett rendszerek védelmében egy adott szintet elérő esemény esetében kötelessége ezt megtenni – írták, hozzátéve: ebben az esetben sem tehettek mást.

Ugyanakkor megjegyezték: „a BKK és a T-Systems Magyarország vezérigazgatói sajnálattal értesültek arról, hogy a gyanúsított egy fiatal diák, aki a médiában megjelent nyilatkozatai szerint jószándékkal járt el”.

Mint arról a 444.hu beszámolt, a T-Systems németországi anyavállalatánál kicsit más a kultúra: a Deutsche Telekomnak van egy Bug Bounty nevű programja, amivel arra buzdítják az etikus hekkereket, hogy keressenek réseket a rendszereikben, tehát még díjazzák is azokat, akik biztonsági hibát találnak, és jelentik azokat. Időközben az is kiderült, hogy a T-Systems két hete még egy, a hekkertámadások ellen védtelen dolgozókat gúnyoló reklámot jelentetett meg.

Ismert, gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevett egy rést BKK netes értékesítési rendszerében, és 50 forintért vett egy bérletet, állítása szerint jó szándékkal, hogy tesztelje, valóban fennáll-e a sebezhetőség. A 24.hu úgy tudja, a fiatalt éjjel állították elő az otthonából. Az előállításra vonatkozó kérdésünkre a rendőrség pénteken úgy válaszolt, hogy nem igaz a hír. Emellett közölték, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A nyomozásban egy gyanúsított van, aki szabadlábon védekezik. A nyomozás határideje 2017. szeptember 15. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásáról bővebb tájékoztatást nem ad.

Az előállításról szóló hír megjelenése után több ezren kezdték el 1-esre, vagyis gyengére értékelni a BKK Facebook-oldalát. Emellett a közlekedési cég és a T-Systems közösségi oldalát is elárasztották a felháborodott és gúnyolódó hozzászólások.

Az ellenzéki pártok is felháborodtak. Az ügyben Tarlós Istvánt is kerestük, a főpolgármester a Magyar Nemzet érdeklődésére azt mondta: nem kíván nyilatkozni.

Péntek este 18 óra után leállt a Budapesti Közlekedési Központ internetes oldala. Késő estig egyik menüpont sem volt elérhető.

Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója az InfoRádiónak nyilatkozott. Azt mondta, a fiatal ellen a feljelentést nem a BKK tette, hanem a T-Systems Magyarország Zrt., és nem igaz, hogy fillérekért lehet utazni a BKK-n, ezek csúnya csúsztatások, a rendszer lezár időben szerinte. Ennek ellenére hozzátette, hogy „rossz érzés nekik is, ha egy fiatalt ilyesmi miatt kellemetlen helyzetbe hoznak”.

Eközben az Occupyoktogonbázis Facebookon kezdett tüntetést szervezni. „Közkívánatra: BKK tüntetés. Az etikus hacker srác meghurcolása miatt” – írták a szervezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.