Minden hetedik magyar gyerek külföldön születik

Az LMP szerint hatástalan próbálkozásai voltak a magyar kormánynak a hazai születésszám növelésére.

Unyatyinszki György
2017. 07. 04. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első négy hónapjában 4875 külföldön született magyar csecsemő anyakönyvezését kérték a budapesti kormányhivataltól, ezalatt Magyarországon 28 904 gyermek született – derült ki az LMP keddi fővárosi sajtótájékoztatóján. A magyar csecsemők 15 százaléka születik külföldön – mutatta be Kanász-Nagy Máté a párt közérdekűadat-igénylés útján szerzett, és a Központi Statisztikai Hivatal statisztikáival összehasonlított elemzését. Beszédes adat, hogy 2010 óta 81 ezer külföldön született magyar gyereket anyakönyveztettek, ami megközelíti az évi átlagos magyarországi születésszámot. A külföldi gyerekek anyakönyvezési igénye 2011 óta fokozatosan emelkedik, 2016 év végén már 13 950 igénylést nyújtottak be. Az adatokból egyedül a 2010-es év lóg ki, amikor a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása miatt 12 ezer fölé ugrott az évi anyakönyvezési kérelmek száma, ez viszont 2011-ben mérséklődött 7134-re.

A hazai néhány éves tendenciát megtörve 411-gyel (1,4 százalékkal) csökkent a szülések száma a 2016 azonos időszakához képest, ezalatt külföldről 522-vel (12 százalékkal) több gyereket anyakönyveztettek itthon. Kanász-Nagy szerint ez a tendencia is azt bizonyítja, hogy a kormány nem tudja megállítani a hazai születésszám csökkenését: az újabb és újabb demográfiai csomagokat nem hozzák meg a kívánt eredményt, ezalatt a kivándorló, többnyire szülőképes korúakról és fiatalokról tudomást sem vesz.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.