Napok óta hallgat a rendőrség a palesztinzászlós akcióról

Bár a palesztin zászlót Netanjahu látogatásakor villámgyorsan eltüntették, az erről szóló közlemény még íródik.

Koncz Tamás
2017. 07. 24. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetés alatt van – napok után után is ezt válaszolják a BRFK sajtómunkatársai kérdésünkre, hogy kik feszíttettek ki egy „Free Palestine” feliratot és egy palesztin zászlót a budapesti Váralagút mellvédjére kevéssel az előtt, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalos budapesti látogatása véget ért.

Mint hírportálunk is beszámolt róla, a molinók csak negyedóráig maradhattak kint – a 444.hu szerint szirénás, jelöletlen autók érkeztek a helyszínre, néhány személy pedig leszedte a demonstráció kellékeit.

Érdeklődtünk a rendőrségnél, hogy kik akasztották ki a molinókat, és ha eljárást indítottak a demonstrálókkal szemben, azt milyen jogcímmel tették. A BRFK többszöri érdeklődés után hat nap késéssel közölte, nem tudják, kik voltak a demonstrálók, és eljárás sem indult ellenük.

Nem ez lett volna ugyanakkor az első eset, hogy a BRFK aktívan közbelép, ha egy védett személyt kell megkímélni a tüntetők kellemetlen látványától: rendőreik 2011-ben és 2012-ben a kínai miniszterelnök, egy évvel később pedig a kínai miniszterelnök-helyettes látogatása idején is sorozatos igazoltatásokkal és nyolcórás előállítással akadályozták meg, hogy tibeti állampolgárok a kínai politikusok ellen demonstráljanak Budapesten. A BRFK később elnézést kért, illetve kártérítést fizetett a jogsértő eljárások miatt.

Benjamin Netanjahu budapesti látogatása alatt egyébként robbanáspontig fokozódtak az indulatok Jeruzsálemben, a palesztinok intifádát hirdettek meg, amiért az izraeli rendőrség fémdetektoros kapukat épített a Mecsetek terének bejáratához. Az izraeli rendőrség ezzel akarja kiszűrni, hogy újabb terrortámadások történjenek a zsidók, keresztények és palesztinok közös szent helyének tartott Templomhegyen – a palesztinok szerint viszont vizsgálatukkal meg is sértik az imádkozók méltóságát.

A hétvégén három izraeli és három palesztin halt meg erőszakos támadásokban Jeruzsálemben, a felerősödő konfliktus miatt Franciaország, Svédország és Egyiptom már az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.