Nem biztos, hogy jó ötlet lenne a nyilvános ügynöklista

Levéltárba kerülnek az állambiztonság mágnesszalagjai, ami megkönnyíti az azonosítást, de a helyzet bonyolult.

MN
2017. 07. 06. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jó ötlet nyilvánosságra hozni a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok hálózati nyilvántartását – mondta a Magyar Idők csütörtöki számában megjelent interjúban Kónyáné Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgató-helyettese.

Kónyánét azért kérdezték, mert az Országgyűlés a tavaszi ülésszak végén elfogadott egy törvénymódosítást, amellyel a levéltárba kerülhetnek azok a mágnesszalagok, amelyeken a Kádár-rendszer utolsó éveinek állambiztonsági információit tárolták. Ha megkapják a mágnesszalagokat, akkor várhatóan azonosíthatók lesznek egyes, eddig csak fedőnéven ismert ügynökök.

A papíralapú hálózati nyilvántartásban viszont nem csak ügynökök szerepelnek – hívta fel a figyelmet a főigazgató-helyettes. Ott tartották ugyanis nyilván a sikertelen beszervezéseket, a figyelőkartonosokat, azaz azokat, akiknek csak tervezték a beszervezését, és ott szerepelnek azok is, akik egy ügynök valamilyen szempontból érdekes kapcsolatai. A tényleges tevékenységről a karton nem sokat árul el. Van, aki nem jelentett, van, aki jelentett, de érdemi információt nem adott, és van, akinek a jelentése miatt valaki állását vesztette, bebörtönözték vagy felakasztották. Egy nyilvános listán viszont mindegyikük egyenlő lenne, ez történelemhamisítás. Ugyanakkor nem szerepelnének a listán azok, akik nincsenek benne a hálózati nyilvántartásban, de a megfigyeltek dossziéiból megállapítható, hogy káros ügynökök voltak.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalban háromfajta adattárat tartalmazó mágnesszalag van, amelyek hamarosan a levéltárba kerülnek. A H jelű a hálózati adattár, amely ugyanúgy, mint a papíralapú hálózati nyilvántartás, nemcsak az ügynökök adatait tartalmazza, hanem a figyelőztetett és az úgynevezett 6a kartonos személyeket is. A G jelű adattár a megfigyeltek adatait tartalmazza, továbbá van a K jelű, azaz a kémelhárítási adattár. A nyilvántartások nem teljesek, rendszeresen töröltek belőlük adatokat – tette hozzá Kónyáné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.