Orbán tárgyal Macronnal a V4 nevében a keleti munkavállalók béréről

Szeptemberben jöhet Budapestre Emmanuel Macron, hogy megtárgyalják ezt a nagyon kényes ügyet.

MN
2017. 07. 19. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazást kapott a visegrádi partnerektől, hogy a nevükben is tárgyaljon a francia elnökkel az EU úgynevezett kiküldetési irányelvének módosításáról. A kormányfő ezt szerdán, a V4-ek és Benjamin Netanjahu találkozója után jelentette be.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy V4–Franciaország csúcstalálkozó lesz szeptemberben, vagyis Budapestre érkezik Emmanuel Macron, hogy egy igen kényes kérdésről, a keleti tagállamokból érkező munkavállalók bérének szabályozásáról tárgyaljon. Macron ugyanis azt ígérte, fellép a „negatív bérversenyt okozó” bevándorlók számának csökkentéséért, vagyis szigorúbb EU-s szabályokat akar a Franciaországban olcsó konkurenciát jelentő kiküldött munkavállalók foglalkoztatásában.

Kiküldetésnek nevezik, ha például egy lengyel cég egy franciaországi munkára otthonról küld embereket, akiket a lengyel szabályok szerint foglalkoztat. Nyugati politikusok és szakszervezeti vezetők viszont azt szeretnék, ha a célország törvényei, sőt, esetleg az ottani kollektív szerződések is érvényesek lennének a kiküldött munkavállalókra, így megszűnne a keleti cégek versenyelőnye.

Mint arról beszámoltunk, az ügyben már most folynak szakértői szinten egyeztetések a V4-ek és Franciaország között, a tervezett menetrend szerint ezek augusztus végén befejeződnek, szeptemberben a V4–Franciaország csúcson végső formába öntik őket, és ha mindez megvan, akkor az októberi uniós csúcson akár már közösen prezentálhatják majd a kialakult megegyezést a többi tagállamnak.

Beata Szydło lengyel miniszterelnök szerdán azt mondta: közös tárgyalási alapban állapodtak meg a kiküldött munkavállalók szabályozásáról. „Nagyon fontos számunkra, hogy olyan kompromisszum legyen, amely nem zárja ki a piacról a cégeinket, ugyanis ellenezzük a protekcionista intézkedéseket” – mondta a lengyel kormányfő.

Orbán azt is bejelentette, hogy a V4-ek közös levelet írtak Olaszország miniszterelnökének, amiről Szydło még annyit elárult, hogy támogatásukról biztosították a migrációs válság miatt nehéz helyzetben lévő római kormányt. A levélből kiderül, hogy a kormányfők egyebek mellett a líbiai hatóságok megerősítését, illetve a civil menekültmentő hajók működésének szabályozását szorgalmazzák.

Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök az úgynevezett kettős minőségű élelmiszerek elleni közös, EU-s szintű fellépést hangsúlyozta. Ebben az ügyben Fico tárgyal a jövő héten a V4-ek nevében Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével. Fico sajtónyilatkozatában botránynak és sértésnek nevezte, hogy egyes gyártók rosszabb minőségben dobják piacra ugyanazt a terméket az EU keleti tagállamaiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.