Pécsen is megjelent a zikavírust terjesztő szúnyog

Valósággal megszállták Pécset a vérszívók, csípésük súlyos fertőzést is okozhat.

MN
2017. 07. 10. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegesen jelent meg Pécs környékén a koreai szúnyog, amely a zikavírust vagy az agyvelő-gyulladásos betegséget is terjesztheti – egyes városrészeken tíz befogott szúnyog közül nyolc ehhez a fajhoz tartozik.

A Pécsi Tudományegyetemen külön kutatócsoport vizsgálja, mennyire lehet veszélyes a rovar elterjedése. Magyarországi megjelenése a klímaváltozással is összefügghet.

„Nem kell pánikba esni, hosszú, soktényezős folyamat, hogy megbetegedések is legyenek. Azonban azt is tudni kell, hogy az első lépés megvan, a szúnyog megtelepszik, az már bajt jelent” – magyarázta a Hír TV-nek Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoport kutatója.

Belgium volt az első európai ország, ahol a koreai szúnyog felbukkant. Magyarországon tavaly jelent meg a vérszívó, majd túlélte a szokásosnál hidegebb telet.

A rovar kedveli az emberi környezetet, a lárvák a lakóházak közelében található vizekben érzi jól magát, a kifejlett példányok pedig kifejezetten szeretik az embervért.

„A ház körül, virágcserepekben, vízgyűjtő edényekben felgyűlő kis vizek felszámolásával meg lehet akadályozni a szúnyogok petézését, illetve a peték kikelését. Ha ilyen vízgyűjtő edényeket mégis szeretnénk tartani a ház körül, akkor szúnyoghálóval letakarva szintén megakadályozhatjuk a petéknek a kikelését” – hívta fel a figyelmet Kurucz Kornélia, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoport kutatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.