Róna Péter: Ez lenne a keresztényi szeretet országa?

Az ország csalódottságára épít az orbánizmus, ami a Szent István-i küldetés tagadása – mondta a Hír TV-ben a közgazdász.

MN
2017. 07. 27. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb Hír TV-s nyilatkozatában sem fukarkodott a kemény jelzőkkel Róna Péter: a közgazdász az Egyenesen stúdiójában úgy fogalmazott, Orbán Viktor megérezte, hogy a korábbi kormányok hibáiból mélységes csalódás halmozódott fel az országban, ezért „meghirdette az orbánizmust, ami a Szent István-i küldetés tagadása”.

Épp ezért a 2018-as választás szerinte arról szól: vagy Szent István, a keresztény Európába való betagozódás, vagy az abból való kimaradás, utóbbi esetben pedig „lesz nekünk Orbán Viktor, Erdogan, Putyin és társaik”.

Róna Péter nem tud arról, hogy ő lesz majd az állítólagos Jobbik–MSZP–LMP választási összeborulásnak a motorja, ahogyan azt a kormánypárti Magyar Idők állította, és nem is szeretne különösebben reagálni egy ilyen „pongyola” kijelentésre. „Ez komolytalan dolog, nincs azonosítva a forrás, engem nem kérdeztek, teljesen pontatlan fogalmazások, állítások, satöbbi. Nincs mit se megerősíteni, se cáfolni” – jelentette ki a műsorban.

A közgazdász emlékeztetett: a magyar kormányfő abban reménykedett, és be is jelentette, hogy 2017 lesz az európai lázadás éve – de nemhogy nem lett lázadás, hanem „az Orbán-féle politikai erők” történelmi vereséget szenvedtek Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, Németországban pedig alig léteznek. Róna ugyanakkor azt is megjegyezte: nem kívánja sem Orbán Viktort, sem pedig a követőit ócsárolni.

„A magyar társadalom előtt ott van a világos választási lehetőség: vagy ez, vagy az; nem lehet elsumákolni, nem lehet elkenni, nem lehet elszórakozni, és nem lehet eltaktikázni, mert már fél lábbal az Európai Unión kívül vagyunk.”

Róna Péter a kvótakérdés kapcsán azon a véleményen van: azzal, hogy a kevesebb mint kétezer menekültre nemet mondtunk, szemen köptük Európát. „Ez lenne egy keresztény ország? Ez a keresztény felebaráti szeretet?” – tette fel a költői kérdést, hozzátéve: amennyiben a magyarok ezt a politikát választják, akkor az EU nem kér Magyarországból.

Végezetül megjegyezte: nincs pártkötődése, de még csak rálátása sincs a pártok belső viszonyaira, terveire, az esetleges koalíciókra. 

„De mint magyar hazafi kötelességemnek tartom – annak alapján, amit a nyugati világban hallok és tapasztalok – felhívni honfitársaim figyelmét, hogy nem babra megy a játék” – húzta alá. Szerinte az ország sorsdöntő helyzet előtt áll: vagy bent leszünk az Európai Unióban, vagy kint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.