Sztrájkolnak a polgármesteri hivatalokban

Száznál több polgármesteri hivatalban tartanak a dolgozók munkabeszüntetést.

Markotay Csaba
2017. 07. 17. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 5-6 ezer önkormányzati dolgozó vesz részt abban a hétfő reggeli, kétórás sztrájkban, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hirdetett meg – tudtuk meg az érdekképviselet elnökétől. Boros Péterné elmondta, hogy száznál több polgármesteri hivatalban tartanak a dolgozók munkabeszüntetést; a fővárosban biztosan lesz sztrájk a XIII., a XVI. és a XIX. kerületben, de például Szegeden, Kazincbarcikán, Salgótarjánban, vagy épp Kőszegen is tartanak munkabeszüntetést. Az eredeti tervek alapján a Magyar Államkincstárnál és a vízügyben dolgozók is hasonló akcióba léptek volna, de e két területen azóta létrejött a bérmegállapodás.

Boros Péterné emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők közül több mint 17 ezren semmilyen béremelést nem kaptak az elmúlt kilenc évben, emiatt nagy az elvándorlás és állandósult a szakemberhiány. A tavaly megnyílt jogszabályi lehetőség alapján 303 önkormányzat saját adóerejére alapozva – valamilyen mértékben – emelte saját tisztviselőinek az illetményalapját, de a dolgozók többségének bére nem nőtt. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy hároméves megállapodás részeként az önkormányzati köztisztviselők októbertől 25 százalékos bérkiegészítést kapjanak, ami januártól beépülne az alapbérbe. Jövőre további legalább 12, majd 2019-ben újabb hétszázalékos emelésre lenne szükség. A szakszervezet azt is elfogadhatónak tartaná, ha a kilenc éve változatlanul 38 650 forintos illetményalapot 60 000 forintra emelnék.

Ám a bérkövetelések fedezete nem szerepel sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben. Sőt: a kormányközeli Magyar Idők azt írta, nem várható gyors döntés azoknak a közalkalmazottaknak és önkormányzati tisztségviselőknek a béremeléséről, akik eddig kimaradtak az életpályamodellekből. A lap idézte azt a kormányzati érvet, miszerint ezeknek az alkalmazottaknak a munkaadója nem az állam, hanem az önkormányzat, így elsősorban a településeknek kellene megoldaniuk a bérkérdést. Csakhogy a helyhatóságok többsége erre önerőből nem képes, miközben kötelező feladatokat is ellátnak, így a bérekben is van az államnak felelőssége – érvel a szakszervezet. Annyi bizonyos, a munkabeszüntetésben érintett több mint száz helyhatóságnál reggel 8 és 10 óra között nem lesz ügyfélfogadás, bár a „halaszthatatlan ügyeket” elvégzik.

A Jobbik támogatja a köztisztviselők bérkövetelését. Közölték, az egymást követő kormányok 2008 óta hagyják „elértéktelenedni a közszolgák fizetését”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.