Az ÁSZ szerint volt számlája a Fidesznek, a Hír TV szerint nem

Parlamenti vizsgálóbizottságot állítana fel a Jobbik, hogy tisztázni lehessen a Fidesz 2010-es kampánykiadásait.

Katona Mariann
2017. 08. 10. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parlamenti vizsgálóbizottságot állítana fel a Jobbik, hogy tisztázni lehessen a Fidesz – a sajtóhírek alapján egyre zavarosabb – 2010-es kampánykiadásait. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a 24.hu keddi cikkére hivatkozott, miszerint a Fidesz kampányát szervező Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. mostani vezetése nem találja annak nyomát, hogy hét évvel ezelőtt a költségeket kiszámlázták volna a pártnak.

– Ilyen módon tehát a Hír TV által nyújtott kampány teljesen ingyen volt – vélekedett az ellenzéki politikus, aki szerint ez az ügy felveti mind a tiltott pártfinanszírozás, mind pedig az adócsalás gyanúját. Egyúttal kíváncsi arra, hogy a 2010-es kampányban „mennyit csalt a Fidesz”, és mekkora kárt érte az adófizetőket, mindez pedig mennyiben befolyásolta a választások eredményét.

Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy hiába kezdeményez az ellenzék vizsgálóbizottságot bármilyen, a kormány ügyeit firtató kérdésben, a testület végül nem jön létre. Az erről szóló jogszabály ugyanis számos lehetőséget ad, ami alapján el lehet elutasítani, hogy a képviselők vizsgálódhassanak. Az egyik például, hogy nem lehet olyan témában bizottságot életre hívni, amely az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörébe tartozik.

Könnyen lehet, hogy ezúttal ez lesz az indok – hiszen fideszes politikusok rendre azzal igyekeznek alátámasztani, hogy szabályos volt az eljárásuk, hogy az ÁSZ akkoriban rendben talált mindent.

Az legalábbis biztos, hogy egyre több az egymással ellentétes információ a Fidesz 2010-ben folytatott plakátkampánya kapcsán. Azt lehet tudni, hogy a mostani kormánypárt akkor azt közölte az Állami Számvevőszékkel, hogy 35 millió forintot költött plakátokra; emögött pedig – nagyon úgy tűnik, hogy – számlák is voltak.

Az ÁSZ a Magyar Nemzet megkeresésére ugyanis azt közölte, hogy „a Fidesz és KDNP jelölőszervezetnél a kampánytevékenységre vonatkozó, annak jogszerűségét igazoló szerződések, egyéb kötelezettségvállalási, teljesítésigazolási dokumentumok rendelkezésre álltak”.

Azonban a párt kampányát akkoriban lebonyolító Hír TV jelenlegi vezetése állítja: átvizsgálták az akkori dokumentumokat, és úgy tűnik, semmilyen közterületi költést nem számláztak tovább a Fidesznek. Szerintük ez a korábbi menedzsment felelősségét veti fel. A cég akkori elnöke Liszkay Gábor volt, aki jelenleg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworksöt vezeti.

Kérdéses az is, hogy – függetlenül az ÁSZ-hoz bejelentett összegtől – valójában mennyibe került a Fidesz kampánya. Ugyancsak a 24.hu mutatott be korábban egy olyan dokumentumot, amelyen nem a bevallott 35, hanem 98 millió forint szerepel.

A számvevőszék kérdésünkre leszögezte azt is, hogy nekik nincs nyomozati jogkörük, vagyis azt tudják ellenőrizni, amiről a pártok beszámolnak. A Hír TV jelenlegi vezetése most azt tervezi, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Ezt már egyébként az MSZP is megtette egy hónappal ezelőtt, de egyelőre semmilyen választ nem kaptak. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke szerdán bejelentette, hogy az új fejlemények miatt feljelentéskiegészítéssel élnek.

– Felszólítjuk Polt Péter legfőbb ügyészt, ne azt nézze, hogy milyen nevek szerepelnek a papíron, hanem azt, hogy milyen bűncselekmény valósulhatott meg – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy értékelésük szerint Simicska Lajos készen áll arra, hogy „akár saját megvádolása árán is ezt a hatalmat leváltsa”. – Ebben, azt gondolom, mi segíteni fogunk neki. A politikai részét mi vállaljuk, ő pedig szállítsa nekünk hozzá a muníciót – mondta az MSZP elnöke.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ennek ellenére látszólag nem aggódik, ő úgy véli, „ne tekintsük készpénznek, amit Simicska Lajos nyilatkozik”. A Lázár János mellett dolgozó politikus is ugyanazzal érvelt, mint párttársai: a Fidesznek el kellett számolnia a kampányköltéseivel. Arról azonban már nem ejtett szót, hogy az ÁSZ maga állítja, hiányos volt az eszköztára.

A 2010-es kampány mellett továbbra is kérdéseket vet fel a mostani „plakáttörvény”, konkrétan hogy Lázár János utasítása alapján a kormányhivatali dolgozóknak is bőven akad feladatuk. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke kifejezetten rossz döntésnek tartja, hogy a kormányhivatali alkalmazottaknak kell majd felmérniük az illetékességi területükön lévő plakátokat.

Boros Péterné a Magyar Nemzet megkeresésére leszögezte, hogy a feladatot végre kell hajtani, hiszen jogszabály szól róla, ugyanakkor éppen annyira szerencsétlen a helyzet, mint amikor tavaly karácsonykor a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványt akarták ezekkel a munkatársakkal kézbesíttetni.

Az érdekképviseleti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei és járási kormányhivatalokban a kormány által sem cáfolt igen jelentős munkaerőhiány van. Erre a Lázár János által kiadott utasítás is utal, hiszen az áll benne, amennyiben nincs megfelelő kapacitás a plakátszámlálásra, akkor más munkakörből kell majd kirendelni munkavállalókat. – Ez azt is jelentheti, hogy az építészmérnök, a járványügyi főorvos, illetve a kétdiplomás gyámhivatali vezető felfüggeszti szakmai munkáját és rója az utcákat, hogy strigulázhassa a plakátokat – fogalmazott. Boros Péterné azt is kifogásolta, csupán a feladat van meghatározva, azok a feltételek már nem, amelyekkel el lehet végezni. Ő kérdésesnek tartja például azt, hogy mivel fognak a munkatársak közlekedni, szolgálati autóval, busszal, vagy biciklivel; és azt is, ki fogja a költségeket megtéríteni.

Csepreghy Nándor szerint téves összemosás eredménye az, hogy az adminisztratív feladatot végzőknek kellene majd a plakátokat felmérniük. Szerda reggel az ATV-ben azt mondta, ezt a munkát azok végzik majd el, akik eleve a közterületen dolgoznak. Személyes véleményét is megosztotta: ő az összes plakátot betiltaná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.