Egymilliárdért mondták meg, hogy nem szabad ittasan vezetni

Kétszer is megrendeltek olyan netes tananyagokat, amelyek minősége finoman szólva is megkérdőjelezhető.

Kovács Áron
2017. 08. 03. 7:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 1 milliárd forintért rendelt meg netes tananyagokat a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2013-ban és 2015-ben is – szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A dolog szépséghibája, hogy a képviselő szerint lényegében „ugyanazt a bóvlit vásárolták meg kétszer majd félmilliárd forintért”: egyszer 425 millió, másodszor 500 millió forintot fizettek a közlekedésbiztonsági, illetve KRESZ-felfrissítő tananyagokért.

Az NKH a képviselő érdeklődésére EU-s kötelezettséggel, a balesetek számának csökkentésével magyarázta a projekteket. A két külön beszerzésre az volt a magyarázat, hogy az egyik felnőtteknek, a másik pedig iskolás korú gyerekeknek szólt: az egyik a kreszfelfrissito.hu címen található, a másik pedig a tanuloknak.hu címen. A tananyagok még mindig elérhetők, de ma már nem hirdetik őket. Az NKH szerint több százezren használták őket, de a program Facebook-oldalának kevesebb mint kétezer követője van.

Hadházy szerint az az igazán bosszantó, hogy a tananyagok feltűnően hasonlítanak egymásra, ráadásul „semmitmondó, üres, igénytelen” anyagokról van szó. „Ezeket a fércmunkákat az egymilliárd töredékéből meg lehetett volna csinálni. Ha valaki ad mondjuk 20-20 milliót egy szövegírónak, egy grafikusnak és egy informatikusnak, akkor azok néhány hónap alatt ennél sokkal értelmesebb eredményt is kihozhattak volna” – jelentette ki az LMP-s politikus.

Itt egy példa, egy dia a felnőtteknek szánt, Kresz-felfrissítő, D kategóriás képzésből – ugyanez visszaköszön a B kategóriás változatban is –, amelyből kiderül, hogy veszélyes ittasan vezetni:

Ez pedig a gyerekeknek szánt képzésből való, és megtudhatjuk belőle, hogy a biztonsági öv fontos, és a Volvo fejlesztette ki:

Az NKH által megrendelt anyagokkal amúgy sem volt sok dolga a fejlesztőnek, mivel kísértetiesen hasonlító programokat piaci alapon is kínáltak már korábban is. Ez nem véletlen, hiszen az NKH-nak beszállító társaságok egy olyan cégcsoporthoz tartoznak, amelynek egyik tagja piaci alapon kínál netes Kresz-oktatást.

Az NKH tárgyalásos közbeszerzésein más nem is indult, csak a végül nyertes két cég: az E-Educatio Zrt. és a Max & Future Kft. Mindkettő közvetve a kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Fauszt Zoltán érdekeltségébe tartozik. Az ő egyik cége fejlesztette ki a Neptun nevű, a felsőoktatásban használt nyilvántartó szoftvert, amelyet több százmillió forintból fejlesztettek tovább, hogy a közoktatásban is bevezessék. 

Hadházy Ákos szerint az NKH egyébként is nagyvonalúan bánik a pénzzel, például kétszer is 25 millió forintért rendezett rajzversenyt és családi napot a Müpában, közel 2 millió forintért íratott pr-cikkeket a Diplomata magazinba, és 23,8 millió forintért bízott meg egy céget az irattár rendezésével és az iratok selejtezésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.