Hárommilliárdért felújított kastélyt bíz a vadászkamarára a kormány

A magyar vadászati múzeum teljes körű működtetését veszi át a kamara.

MN
2017. 08. 29. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Magyar Vadászkamara 2018. január 1-jével átveszi a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum teljes körű működtetését a kormány döntése értelmében.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a döntés azt szolgálja, hogy a magyar vadásztársadalom szakmai alapon létrejött érdekvédelmi szervezete meghatározó szerepet kapjon az évezredes magyar vadászhagyományok ápolásában, a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elvek, modern, környezettudatos ismeretek terjesztésében.

A határozat értelmében a feladatellátást szolgáló ingatlant – a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt – teljes körűen átadják az Országos Magyar Vadászkamarának.

A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert: a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a földművelésügyi miniszter bevonásával gondoskodjon arról, hogy a múzeum működtetéséhez szükséges források 2018 és 2022 között rendelkezésre álljanak.

A határozatban szereplő ütemezés szerint 2018-ban legfeljebb 231 171 700 forintot – ebből 171 171 700 forintot a Miniszterelnökség fejezetében rendelkezésre álló forrás átcsoportosítása útján –, 2019-ben legfeljebb 201 171 700 forintot, míg 2020 és 2022 között évente legfeljebb 171 171 700 forintot kell biztosítani a múzeum működtetésére.

A felújított kastélyépületet eredetileg ingyen akarták odaadni vadászkamarának, de az MSZP meggondolta magát, és nem támogatta a javaslatot. Lázár János kancelláriaminiszter korábban azzal indokolta az átadást, hogy a kormány jelenleg nem kezeli jól a múzeum épületét. 

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozásának, valamint a kastély rekonstrukciójának összköltsége meghaladta a 3,1 milliárd forintot, amelyet száz százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam támogatott az Új Széchenyi Terv keretében. A kormány 2011. július 15-i határozatában döntött arról, hogy a hatvani kastélyban hozza létre az országos magyar vadászati múzeumot.

A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között, majd az épület 1867-ben a Hatvany–Deutsch család tulajdonába került. A második világháború alatt a kastély berendezését széthordták, a kertet elpusztították. 1945 után iskola és kórház működött az épületben, amelyet 1979-ben életveszélyessé nyilvánítottak, és lezártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.