Iránytű Intézet: Befagyott politikai erőviszonyok

A DK és a Jobbik szavazói között erős többségben vannak a férfiak, míg az LMP-sek, az Együtt, a Párbeszéd és az egyéb pártok szavazói között a nők.

MN
2017. 08. 08. 3:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc hónappal a választás előtt szinte teljesen megcsontosodtak a pártok közti erőviszonyok – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júliusi felméréséből. A kutatás szerint a Fidesz a júniusi adatokhoz hasonlóan továbbra is magabiztosan vezet, a teljes népesség körében 33-ról 34 százalékra növelte támogatottságát. A Jobbik tábora változatlanul 16 százalékos, míg a szocialisták egyszázalékos csökkenés után hét százalékon állnak. A DK-val, az LMP-vel és a Momentummal a teljes népesség három százaléka szimpatizál, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Moma, Liberálisok) legfeljebb az egy százalékot közelítették meg.

A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet: az előző havi 47 százalékos támogatottságukat 48 százalékra növelték.

A Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 23 százaléka, az MSZP tábora 11 százalékos, a Demokratikus Koalícióé és az LMP-é 5, a Momentumé 4 százalékos. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) 3 százalék támogatná, az Együtt és a Párbeszéd 1-1 százalékot kapna.

A legszűkebb metszetben, a biztos szavazók körében 50 százalékon állnak a kormánypártok, 22 százalékon a Jobbik. A Fidesz–KDNP szavazói továbbra is kimagasló aktivitási rátával rendelkeznek. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 11, a DK 5 százalékát tudhatja maga mögött. Az LMP-re 4 százalék, a Momentumra és az MKKP-ra 3-3 százalék, az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1-1 százalék voksolna.

Az elmúlt fél év adatai azt mutatják, hogy a pártok támogatottsága nem változott lényegesen. A Fidesznél ez februárban is 50 százalékos volt, a Jobbiknál 21 százalékos, az MSZP-nél pedig júliushoz hasonlóan 11 százalékos.

A felmérés során megvizsgálták a pártok szimpatizánsainak képzettségét is. Eszerint diplomásokat legnagyobb arányban az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd táborában találni, ezeknek a pártoknak kifejezetten kevés olyan támogatója van, aki nyolc általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezik. A diplomások leginkább a Jobbik táborában alulreprezentáltak, a kevésbé iskolázottak aránya pedig – a választástól távol maradók mellett – a Fidesz–KDNP szavazói között a legmagasabb. A legmagasabb iskolai végzettségként érettségivel rendelkezők leginkább a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik táborában felülreprezentáltak.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint a DK és a Jobbik szavazói között erős többségben vannak a férfiak, míg az LMP-sek, az Együtt, a Párbeszéd és az egyéb pártok szavazói között a nők. A többi szavazói csoportban kicsik a nemek szerinti eltérések a teljes népességbeli átlagtól.

A Momentum szavazóinak abszolút többsége fővárosi. Az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP szavazótáborában is erősen felülreprezentáltak a fővárosiak. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz szavazótábora nagyjából egyenletesen oszlik meg az országban, azonban utóbbi két párt a fővárosban valamelyest gyengébben áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.