Iránytű: Továbbra is a kormánypárt a legelutasítottabb

A másodlagos preferenciák szerint a Jobbik és az LMP áll a legjobban. A válaszadók hét százaléka teljesen kiábrándult.

MN
2017. 08. 09. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban is a Fidesz számított a legelutasítottabb pártnak, a választók körülbelül negyede, 26 százaléka ugyanis semmiképpen sem szavazna a kormánypártra – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint a Fideszt a szocialisták követik 16 százalékos elutasítottsággal, a DK-ra, valamint a Jobbikra a választók 12-12 százaléka nem voksolna semmiképpen. Nem tudja megítélni a kérdést a megkérdezettek 5 százaléka, 7 százalékuk pedig mindegyik pártot egyformán elutasítja.

Legnagyobb arányban, 28 százalékban az MSZP-t utasítják el a kormánypártok szavazói, majd a DK következik 21, a Jobbik pedig 19 százalékos elutasítottsággal. Kölcsönös az ellenszenv: az MSZP-szimpatizánsok 70 százaléka semmiképpen sem szavazna a Fideszre, 22 százalékuk azt is kizártnak tartja, hogy a Jobbikra voksoljon. A Jobbik-szimpatizánsok körében is a Fidesz–KDNP a legelutasítottabb 49 százalékkal, és sokan, 22 százaléknyian nevezték meg az MSZP-t, a DK 9 százalékkal következik. Az MSZP híveinél csak a Momentum- és DK-szavazók utasítják el jobban – 82, illetve 88 százalékban – a kormányzó pártot.

Semmiképpen nem szavazna a Fidesz–KDNP-re az LMP támogatóinak csaknem kétharmada, 64 százaléka, 21 százalékuk pedig ugyanígy vélekedik a Jobbikról is. A szocialisták elutasítottsága a zöld párt szimpatizánsainak körében 11 százalék.

A Magyar Nemzet megrendelésére készült felmérés szerint a Fidesz–KDNP szimpatizánsai nagyon elhivatottak, 38 százalékuk ugyanis nem tudott olyan pártot megnevezni, amelyre leadná voksát, ha kedvencére nem szavazhatna. Azok a kormánypártiak, akik elképzelhetőnek tartják másik párt támogatását is, leggyakrabban, 22 százalékban a Jobbikot említették másodlagos pártpreferenciaként, de néhányan, 9, illetve 8 százalékban az LMP-t és az MSZP-t is.

Nemcsak a Fidesz–KDNP táborán belül, hanem általában is elmondható, hogy a megkérdezettek a Jobbikot említették leggyakrabban, 12 százalékban a második kedvenc pártként. Nem sokkal marad el az LMP, a zöld párt ugyanis a megkérdezettek 9 százalékának jelentene alternatívát, az MSZP-t és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a választók 6 százaléka nevezte meg másodlagos pártpreferenciaként. A Fidesz–KDNP-re és a DK-ra 4-4, az Együttre és a Momentumra 2-2 százalék szavazna másodsorban. A teljes népességet tekintve a választásra jogosultak ötöde az általa támogatott párton kívül nem szavazna másik erőre.

Nem voksolna más pártra a Jobbik táborának 20 százaléka, ugyanakkor 18 százalék a Fidesz–KDNP-t, 17 százaléka pedig az LMP-t is alternatívának tartja. Az MSZP támogatóinak 26 százaléka a Jobbikra, 22 százaléka a DK-ra, 18 százaléka az LMP-re voksolna másodsorban. Megállapítható a kutatás alapján, hogy a választás előtt nyolc hónappal megcsontosodtak az erőviszonyok, a pártokról kialakult vélemények – az elutasítottság és a támogatottság tekintetében is – szinte változatlanok maradtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.