Januártól lehet kérni az egymilliós hitelátvállalást a harmadik gyerek után

Azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyermek január 1-je után születik.

MN
2017. 08. 31. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozásából gyermekenként egy-egy millió forintot vállal át az állam 2018. január 1-jétől – ismertette csütörtökön Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján azt a döntést, amelyet a szerdai kormányülésen hoztak meg a miniszterelnök által már májusban – más családtámogatási intézkedésekkel együtt – bejelentett kedvezmény részleteiről.

A kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felveendő jelzáloghitelekre is vonatkozik, azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyermek 2018. január 1. után születik, illetve már a várandósság 12. hetétől igényelhető a tartozás egymillió forintos csökkentése. A korábban született gyermekeknél nincsen felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyermek már nagykorú.

Az intézkedésre a jövő évre 17 milliárd forintot terveztek – közölte az MTI tudósítása szerint Novák Katalin –, vagyis 17 ezer gyermek születésével számolnak. Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta: a keret felülről nyitott, vagyis lehet növelni, ha nagyobb lenne az igény.

Ez némileg optimista várakozás: a KSH részletes adatai a gyermekek születési sorrendjéről csak 2015-ről állnak rendelkezésre. Ezek szerint abban az évben nagyjából 19 ezer harmadik vagy további gyermek született Magyarországon. Ez a szám nagyságrendileg nyilván nem változik évről évre, de nem biztos, hogy minden családnak van jelzáloghitele, amelyből igénybe veheti a támogatást.

A korábban, még a rendelet kihirdetése előtt felvett jelzáloghiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsönnél igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek esetében azonban csak a lakáscélú jelzáloghiteleknél. Az állami támogatást a pénzintézményeknél kell igényelni, és az előtörlesztési díjat is az állam fizeti meg az adós helyett a bankoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.