Jó időzítéssel érkeztek a milliók Giró-Szász András volt cégéhez

Még azelőtt dönthettek a Miniszterelnökségen a megbízásról, hogy a volt kormányszóvivő kiszállt a Strategopolisból.

Jandó Zoltán
2017. 08. 24. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal még azelőtt dőlt el, hogy több tízmilliós állami megrendelést kap az egykori kormányszóvivő korábbi vállalata, a Strategopolis Kft., hogy Giró-Szász András kiszállt a cégből. A társaság ráadásul annak a Miniszterelnökségnek végezhet munkát, amely több ízben is alkalmazta Giró-Szászt: 2011 és 2014 között miniszterelnöki biztos, 2014-től pedig közel egy évig kormányzati kommunikációért felelős államtitkár volt a tárcánál.

A Strategopolis az uniós támogatási folyamatok tervezett átalakításához nyújt szakértői segítséget a Miniszterelnökségnek. Ennek keretében monitorozni fogják az EU-s források felhasználását és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tevékenységét, de vizsgálják majd azt is, teljesül-e a Nemzeti reform program. Mindezt nettó 84 millió forintért, ilyen ajánlattal nyerte el ugyanis a feladatra kiírt közbeszerzést a vállalat. A cégnek nem volt nehéz dolga, hiszen rajta kívül más nem adott be ajánlatot.

Bár a közbeszerzés összegzését csak a napokban tették közzé, Giró-Szász András pedig már februárban kiszállt a cégből, vélhetően azonban az eladás időpontjában már sejteni lehetett, hogy a Strategopolis lesz a befutó a Miniszterelnökség közbeszerzésén. A tendert ugyanis még 2016 végén írták ki, a jelentkezési határidő pedig január 20. volt. Mivel végül a társaság konkurens nélkül húzta be a megbízást, nem lenne meglepő, ha a volt szóvivő már annak tudatában értékesíthette volna a céget, hogy azt a nem túl távoli jövőben egy elég nagy összegű megrendelés gazdagítja majd.

A biztosra vehető megbízás jelentőségét az adja, hogy egy adásvételi tranzakció során nyilván ezt is beárazzák a felek. Vagyis ha már az ügylet előtt tudták, hogy számíthatnak a munkára, Giró-Szász András jóval többet kaphatott a cégben általa birtokolt 70 százalékos pakettért, mint a „behúzott” pályázat ismerete nélkül. A 84 milliós bevétel ráadásul véletlenül sem elhanyagolható a társaság életében: 2016-ban például a teljes éves forgalom nem érte el ennek a négyszeresét, igaz, nem az előző esztendő volt a Strategopolis legerősebb éve. Más kérdés, hogy a cég még ebben a „viszonylag gyenge” évben is elég magas profitrátával dolgozott: a bevétel több mint harmada volt az adózott nyereség.

Visszakanyarodva a közbeszerzésekre: nem ez volt az első nagyobb megbízása a Miniszterelnökségtől vagy az azt vezető miniszterhez köthető egyéb szervezetektől a Strategopolisnak. Még 2015-ben kaptak 140 millió forintot a tárcától szintén fejlesztéspolitikához köthető feladatokra, úgy, hogy a munkát három részre osztották, de – annak ellenére, hogy itt szép számmal indultak konkurensek – végül mindent a társaság nyert el.

A Miniszterelnökségen túl előszeretettel foglalkoztatta a vállalatot Hódmezővásárhely, s dolgoztak két minisztériumnak és a Fidesz-frakciónak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.