Nyilvános bocsánatkérésre szólították fel a mozgássérültek Tarlós Istvánt

Nyílt levélben reagáltak a főpolgármester kijelentésére a 3-as metró akadálymentesítése kapcsán.

MN
2017. 08. 02. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbent a mozgássérült embereket képviselő Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Tarlós István főpolgármester július 27-i sajtótájékoztatón tett sértő és kirekesztő kijelentésén. 

Tarlós István múlt csütörtökön azt mondta, azért nem akadálymentesítik az M3-as metró valamennyi állomását, mert „ 45 évig nem volt akadálymentes. Minden együttérzésem a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki”.

A MEOSZ nyílt levélben reagált a főpolgármester megjegyzésére és szólította fel bocsánatkérésre. Azt írták, 2017-ben egy európai főváros vezetője szájából sem közszereplőként, de még magánemberként sem hangozhat el olyan kijelentés, amellyel arra utal, hogy a mozgáskorlátozott emberek csak másodrendű állampolgárai hazánknak.

Kiemelték: az sem érv az akadálymentesítés elmaradására, hogy a metrót kevés mozgássérült ember veszi igénybe. Hiába utaznának nagy tömegben, ha épp nem jutnak le az állomásokra – hívták fel Tarlós István figyelmét.

Kiemelték, a metróközlekedés hozzáférhetővé tétele nem jó cselekedet, nem kegy vagy szívesség, hanem kötelezettség. Emlékeztettek: a magyar állam önként vállalta, amikor ratifikálta a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt.

A MEOSZ elvárja, hogy Tarlós István támogassa az akadálymentesítést, a magyar kormánytól pedig, hogy teremtse meg annak feltételeit. Ugyanakkor azt is elvárják a főpolgármestertől, hogy a diszkriminatív kijelentése miatt kérjen azonnal nyilvánosan bocsánatot az érintettektől – írták a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.