Plakátolás: nincs nyomuk a fideszes számláknak

A fideszes plakátkihelyezést szervező cég büntetőfeljelentést akar tenni a korábbi menedzsmenttel szemben.

Katona Mariann
2017. 08. 08. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs nyoma annak, hogy számlázták volna 2010-ben a Fidesz plakátkampányát – írta kedden a 24.hu. A hírportál levezette, hogy a jelenlegi kormánypárt kampányának lebonyolítására akkoriban kizárólagos ügynökségként a HírTV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. szerződött. A HírTV jelenlegi vezetése átvizsgálta a 2010-es dokumentumokat, és komoly szabálytalanságokat, illetve rendellenességeket észlelt, amelyek az akkori menedzsment felelősségét is felvetik.

– A HírTV Zrt. ügynökségként például a Mahir Citypostert bízta meg a Fidesz közterületi kampányának lebonyolításával, de most nagyon úgy tűnik, hogy a 2010-es kampányban semmilyen közterületi költést nem számlázott tovább a Fidesznek – közölte Puskár Anett, a Mahir tanácsadója. Hozzátette azt is, hogy az ügy már jogászok előtt van, a HírTV Zrt. ugyanis azt tervezi, hogy büntetőfeljelentést tesz.

A HírTV elnöke akkor Liszkay Gábor volt, aki jelenleg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks-öt vezeti. A Magyar Nemzet többször is kereste az ügyben Liszkay Gábort, ám eddig nem értük el.

A Mahir Cityposter akkor és ma is – lapunk tulajdonosa – Simicska Lajos reklámcége volt, a HírTV Hirdetésszervező Zrt. ugyanakkor csak 2015-ben került teljes egészében a birtokába. – 2010-ben opciós joggal rendelkező kisebbségi tulajdonos voltam – mondta a 24.hu-nak Simicska Lajos. Hozzátette, hogy „a társaság ügyeit a tényleges tulajdonos intézte, ezért minden esetleges szabálytalanságért vagy törvénytelenségért a cég tényleges irányítói felelnek”. – Azt kell megérteni, hogy ha valaki opciós joggal rendelkezik, az nem azt jelenti, hogy ténylegesen irányítja a céget, gondoljon a G-napra (2015. február 6.), amikor felállt a szerkesztőség egy része, hát azt nem én csináltam, mindenki elhiheti – fogalmazott az üzletember.

Az már korábban kiderült – ugyancsak a 24.hu írta meg – hogy 2010-ben a Fidesz az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) is átverhette a plakátjai költségével. A választási kampány ideje alatt ugyanis a párt legalább 10200 köztéri reklámon hirdette magát, ezért a Mahir Cityposter bruttó 98 millió forint értékben számlázta le a kampányt a HírTv cégének. A Fidesz ugyanakkor az állami szervezetnek olyan elszámolást küldött, amelyen már csak 35.6 millió forintos plakátköltség szerepelt.

A Jobbik szerint újabb bizonyítékok kerültek elő a Fidesz 2010-es választási csalásáról. – A Fidesz 2010-ben illegitim módon került kormányra és szerzett kétharmadot – közölte az ellenzéki párt. A hét évvel ezelőtti kampány miatt az MSZP egyébként korábban már feljelentést tett, Nyakó István sajtófőnök elmondása szerint egyelőre semmilyen értesítést sem kapott.

Fideszes politikusok korábban egyébként nem adtak érdemi magyarázatot arra, hogy mennyit költöttek óriásplakátokra és mekkora összeget jelentettek be az ÁSZ-nak. Arra hivatkoztak csak, hogy az ÁSZ nem tárt fel szabálytalanságot, miközben éppen a számvevőszék közölte, hogy a 2010-es választások idején milyen kevés lehetőségük volt ellenőrizni, hogy a pártok valós adatokat közölnek-e velük.

Ma már a Fidesz egészen máshogy áll az óriásplakátokhoz, ezt bizonyítja a kétharmad helyett végül feles többséggel az Országgyűlésen áterőltetett plakáttörvény is. Ez mondja ki, hogy például a pártok csak listaáron hirdethetik üzeneteiket.

– Csak arra vár a jogásztársadalom, hogy legalább egy plakátot lekapartasson egy kormánymegbízott rendőri segítséggel, s akkor perek sokasága indulhat meg az értelmezhetetlen, alkalmazhatatlan jogszabályokat hozó hatalom ellen – mondta el lapunknak Magyar Gábor. Az ügyvéd arról beszélt, hogy kedden lépett hatályba Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter „lex csicskaként” elhíresült, a településkép védelméről szóló, valójában a kormánynak nem tetsző politikai plakátok eltüntetését célzó törvény és kormányrendelet végrehajtására kiadott utasítása. Ebben a fideszes politikus a kormányhivatalokat a „hatósági ellenőrzés hatékonyságának elősegítésére”, adatbázisok készítésére, munkacsoportok létrehozására utasította. Továbbá a hatósági eljárások lefolytatására és a rendőrség részvételével „a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítására” szólította fel az állami szervezeteket.

A plakáteltávolításhoz sok időt nem enged Lázár János, mert ha a kormányhivatal jogsértést tapasztal, az eljárást „haladéktalanul” meg kell indítani, a döntést ugyanilyen gyorsan meg kell hozni, az pedig „közlésre tekintet nélkül végrehajtható”. Magyar Gábor szerint belső utasítás kiadására a miniszternek természetesen joga volt, de szerinte a hatalmi célból meghozott jogszabályok nemcsak az alaptörvénybe, hanem az európai emberi jogi egyezménybe is ütköznek. – A hazai perek mellett a magyar kormánynak Strasbourgban is meg kellene védenie a védhetetlent – emelte ki az ügyvéd.

A hétfőn a Hivatalos Értesítőben megjelent rendelkezés hivatalosan a „közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös reklám-közzétételi szabályokkal kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatásáról” szól. Gyakorlatilag azonban, akárcsak az említett jogszabályok a lapunkkal egy tulajdonosi körbe tartozó Mahir Cityposter Kft. tevékenységének megakadályozását szolgálja. A Mahir felületein jelenleg is láthatók „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratú, illetve a Jobbik által kezdeményezett európai béruniót hirdető plakátok, amelyeket a bérbeadó szerint magánszemélyek rendeltek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.