Városliget Zrt: Van azbeszt, de nem veszélyes

Azt is kiemelték, hogy a Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok.

MTI
2017. 08. 31. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre a Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement – közölte a Városliget Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezeték-hálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható – írták. A bontási munkálatok során feltárt, azbeszttartalmú építőanyagokat 2017 elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők – olvasható a közleményben.

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője, Czap Zoltán, a Kör-Ker Kft. ügyvezető igazgatója a közlés szerint megerősítette, hogy „a minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata”.

Sághi Attilát, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesét idézve azt írták, hogy a felújítással valamennyi korábban használt, elavult vagy egészségre ártalmas technológia eltűnik a Városligetből.

Hangsúlyozták, hogy a Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok, hiába tűnt el a látható épület, a közműveket el kell távolítani, a talajt pedig rekultiválni. Ezért van elkerítve a terület, ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni.

A Ligetvédők nevű csoport szerdán közölte, hogy augusztus közepén mintát vettek a Petőfi Csarnok bontási területén lévő törmelékből, és azt egy független azbesztmentesítő céggel vizsgáltatták meg. Mint írták, az eredmény szerint a minta fehér és kék azbesztet is tartalmaz. Hozzátették: minden nap készítettek felvételeket a munkálatokról, és megfigyelésük során alig tapasztaltak arra utaló jelet, hogy megfelelő azbesztmentesítő tevékenység folyna a bontási területen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.