A csecsemőket sem kímélik a kórházi fertőzések

Tavaly 3089 újszülöttről rögzítettek adatokat, közülük 133 esetben azonosítottak valamilyen kórházi fertőzést.

Kuslits Szonja
2017. 09. 28. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a felnőtteket, de az újszülötteket is veszélyeztethetik a kórházi fertőzések. Tavaly a koraszülött és a kis súlyú babákat ellátó nyolc perinatális intenzív osztályon 3089 csecsemőről rögzítettek adatokat, közülük pedig 133-nál azonosítottak kórházi fertőzést – derült ki az országos tiszti főorvos legfrissebb, 2016-ra vonatkozó tájékoztatójából. Hét eset lélegeztetéssel összefüggő, kórházban szerzett tüdőgyulladás volt, 35 babánál centrális vénás katéter használatával függött össze a fertőzés, és négy köldökkatéter-használattal összefüggő véráramfertőzést is regisztráltak.

Nehéz védekezni a fertőzések ellen, különösen akkor, ha a legtöbb intézményben a kézfertőtlenítés sincs megoldva. A jelentésből ugyanis kiderül, tavaly a legtöbb alkoholos kézfertőtlenítő szert az általános sebészeti (13 956 liter), az általános belgyógyászati (13 440) és az általános gyermekgyógyászati (12 587) osztályokon használták fel. A járóbeteg-ellátásban a belgyógyászati (3467) és a sebészeti jellegű ambulanciákon (2894), a dializálóállomásokon (2750), radiológián (1690) használták fel a legtöbb kézfertőtlenítőt. Ezek a számok jól mutathatnak, viszont az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint így is az utolsók között vagyunk e téren.

Nemrégiben Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke arról beszélt lapunknak: a kórházi kézfertőtlenítés olyan alapvető dolog lenne, mint az, hogy az autóban indulás előtt bekötjük a biztonsági övet. Előírás, hogy a kórházi folyosókon, kórtermenként bizonyos mennyiségű kézfertőtlenítő gélt biztosítsanak, ehhez képest viszont napi szintű problémát jelent a higiénia biztosítása az egészségügyben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) mégis arra hívta fel a figyelmet: szakmai prioritás a kézhigiénés gyakorlat fejlesztése, ezt egy 11,4 milliárd forintos program is támogatja, de elindítanak egy másik, 10 milliárdos programot is a betegbiztonság növelése érdekében. Program tehát van, forrás is, csak valahogy fertőtlenítőből nem jut elég. Tavaly 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, az elhunytak közül 174 esetben a fertőzés a halál oka volt, vagy közrejátszott abban. A bejelentett multirezisztens kórokozók miatti esetek közül emelkedés tapasztalható egyebek között a multirezisztens Klebsiella (húgyúti fertőzés) és az E. coli okozta fertőzések (bélbetegség) esetében, de a rezisztens Staphylococcus aureus, vagyis az MRSA okozta súlyos kórházi bőrfertőzés is többeket érintett, tavaly 1104-en betegedtek meg miatta. Tavaly országosan tízezer betegre 23,4 MRK-fertőzés jutott.

A hírre természetesen azonnal reagált az Emmi; közleményben hívták fel a figyelmet a lapunk által bemutatott friss jelentés szebbik oldalára, miszerint 2015-höz képest csökkent a járványok száma. Ez valóban igaz, de nem cáfolja a korábban említetteket. Az országos tiszti főorvos tájékoztatójában ugyanis külön jelentés foglalkozik az egészségügyi ellátással összefüggő járványokkal, a clostridium difficile (a vastagbelet érintő) fertőzésekkel, a multirezisztens kórokozók által okozott fertőzésekkel és a véráramfertőzésekkel is. Az Emmi azonban utóbbi kettőről tudomást sem vett. Mindössze azt hangsúlyozták, hogy a magyar kórházakban javult a megelőzési gyakorlat, és csökkent a kórházi járványok száma.

Kizárólag egészségügyi intézményi körülmények között kialakuló járvány egyébként 31 volt tavaly, összesen 198 ember betegedett meg és 25-en haltak meg. Ugyanakkor tavaly az MRK 4830, a véráramfertőzés pedig 3368 embert érintett. Arról egyébként, hogy pontosan mely intézményekben fordul elő a magasabb fertőzésszám, nincs információ, ezt ugyanis nem hozzák nyilvánosságra.

Korábban Füzi Miklós mikrobiológus, az Országos Epidemiológiai Központ volt főosztályvezetője arról beszélt lapunknak: megváltozott a baktériumok génállománya, új törzsek, klónok jöttek be külföldről, amelyek ellen már nem olyan hatásosak az antibiotikumok. A rezisztens Staphylococcus aureus, vagyis az MRSA okozta súlyos kórházi bőrfertőzés mellett egy másik baktériumtípusnál, a Klebsiellánál (húgyúti fertőzés) is meredek emelkedés kezdődött az előfordulások tekintetében. A létrejött szuperbaktériumok ellen ráadásul csak elképesztően drága, akár több százezer forintos gyógyszerek lehetnek hatásosak, illetve olyan antibiotikumok, amelyeknek súlyos mellékhatásai vannak. Abban, hogy visszaszoruljanak ezek a fertőzések, különösen nagy szerepe van az átgondolt antibiotikum-használatnak, amelynek fontosságát évek óta hangsúlyozzák a szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.