A Néprajzi Múzeum helyére költözik a Kúria és a Legfőbb Ügyészség

A szándéknyilatkozat szerint az intézmények együttműködnek, és létrehozzák a Kúria Épület Projekt elnevezésű szervezetet.

MN
2017. 09. 13. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője és a legfőbb ügyész szerdán Budapesten arról, hogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség visszaköltözik eredeti, Kossuth téri épületébe – tájékoztatta az MTI-t a Kúria sajtótitkársága és az OBH.

Az OBH közleményében az áll: a kormány tervei alapján az egykori budapesti Igazságügyi Palota (amely jelenleg a Néprajzi Múzeumnak és a Politikatörténeti Intézetnek ad otthont) rekonstrukciójával a Kúria visszaköltözik eredeti épületébe, ahol a Legfőbb Ügyészség is helyet kap. A nyilatkozat arról rendelkezik – tette hozzá közleményében a Kúria –, hogy az intézmények együttműködnek, és létrehozzák a Kúria Épület Projekt elnevezésű szervezetet, amelynek feladata érdekeik képviselete és egyeztetése az épület rekonstrukciójánál.

A Kúria a magyar államszervezet egyik legrégibb létező intézménye – emelte ki a tájékoztatás szerint az ünnepségen elmondott beszédében Darák Péter, a Kúria elnöke, utalva arra, hogy a legfőbb bírói fórumot 1723-tól ezen a néven említették.

A Kúria elnöke felidézte, hogy a második világháború után a kommunista diktatúra a történelmi intézményt „bosszúból megszüntette, és száműzte” a neki épített épületből. Csodának nevezte, hogy a Kúria fél évszázad után újra beköltözhet régi épületébe. A legfőbb bírói fórum vezetője elmondta, a szándéknyilatkozat aláírása az első lépés a visszaköltözéshez vezető úton.

A közleményekben idézték Polt Péter legfőbb ügyészt is, aki beszédében rámutatott arra, hogy a Legfőbb Ügyészség és a bíróság elhelyezése egy épületben az igazságszolgáltatás egységét jelképezi, amelyben az ügyészi szervezet az igazságszolgáltatás fontos közreműködője.

Handó Tünde, az OBH elnöke azt mondta: közös törekvés, hogy az Igazságügyi Palota visszanyerje eredeti rendeltetését. „Szimbolikus jelentősége van, hogy a nemzet főterén újra megjelenhet az alkotmányos hatalmak, a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom egysége” – tette hozzá.

Felidézték: Orbán Viktor miniszterelnök a 2012-ben, az újra életre hívott Kúria első teljes ülésén jelentette be, hogy a legfőbb bírói fórum visszaköltözhet a Kossuth Lajos téri Igazságügyi Palota épületébe. Az épületet Hauszmann Alajos tervezte eklektikus stílusban, az építkezés 1893-tól 1896-ig tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.