A politikában rég nem bízunk, de a civilekben egyre jobban

A Közbizalom 2017 felmérés szerint kisebb mértékben romlott az igazságszolgáltatás megítélése is.

MN
2017. 09. 28. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ez egyáltalán lehetséges, még tovább omlott a politikába és a politikai intézményekbe vetett bizalom Magyarországon, ellenben tovább erősödött a hazai civil/nonprofit szervezetek iránti bizalom az előző évekhez képest – derül ki a Civil Kollégium Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete legfrissebb, Közbizalom 2017 című felméréséből. A 2005 óta megjelenő riport célja, hogy képet adjon arról, az állampolgárok mekkora bizalommal vagy éppen bizalmatlansággal viszonyulnak a fontos köz- és politikai intézményeinkhez.

A vizsgált intézmények közül a politikusokba és a parlamentbe vetett bizalom tartósan alacsony, ami nem meglepetés, más országokban is hasonló eredményre jutnak a kutatók, de további csökkenést mutat: a politikusok bizalmi indexe 17,4 százalék, és a megkérdezettek több mint fele szerint romlik; a parlamenté pedig alig 20 százalék, szintén romló tendenciával.

Kisebb a bizalomvesztés mértéke más intézményeknél: a rendőrség iránti bizalom lényegében stagnál (52,3 százalék az index), kisebb mértékben romlott az önkormányzatok (37,8 százalék) és az egyházak (37,3 százalék) esetében. Nagyobb mértékben, a megkérdezettek csaknem 40 százalékánál romlott az igazságszolgáltatás iránti bizalom (43 százalék a bizalmi index).

A felmérés szerint egyedül a civil/nonprofit szervezetek iránti bizalom nőtt – annak ellenére is, hogy a kormány általánosító, lejárató kampányt folytat a „civilek” ellen –, bizalmi indexük 63,6 százalékos. Érdekes megfigyelés, hogy a civilek iránti bizalom a budapestiek és a diplomások körében a legmagasabb, amit a kutatók azzal magyaráznak, hogy talán ők azok, akik több csatornán tájékozódnak a magyar társadalom aktuális helyzetéről, illetve szimpatizálnak a civil szervezetek tevékenységével.

A tanulmány szerint a közbizalom tartós leépülése, a társadalom polarizálódása, az indulatok politikai haszonszerzésből való szándékos fokozása már nem alkalmi kilendülés, annak tartós és nehezen visszafordítható/korrigálható következményei várhatók. A bizalom a társadalmi tőke egyik fontos eleme, és a pótlása nem egyszerű. A hiány máshonnan szív el energiát: a társadalom számos felesleges intézményt hoz emiatt létre, és a polgárok a közösségi aktív részvétel helyett gyakran eredménytelen pótcselekvésekre kényszerülnek.

A bizalomhiány a közösségi részvétel egyik legnagyobb blokkolója, és ez meglátszik a felmérésben is. Arra a kérdésre, mennyire érzik a válaszadók, hogy képesek alakítani a helyi, őket érintő döntéseket, 76 százalékuk azt mondta: úgy érzi, nem tud rájuk hatással lenni, és csak egynegyede (24 százalékuk) adott pozitív választ. A kérdésre, hogy mi segíthetné az aktívabb részvételt a helyi és a közpolitikában, több válaszban leírták: akkor lennének aktívabbak, ha nem kellene félni, hogy a munkahelyükön megtorló következményekkel járhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.