Akadályozzák a forradalom szereplőinek megismerését

Székely László törvénymódosítást javasol, hogy a történészek hozzáférjenek az ’56-os adatokhoz.

Unyatyinszki György
2017. 09. 12. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős probléma Magyarországon az elhunyt személyek adataihoz való kutatási célú hozzáférés biztosítása – állapította meg az alapvető jogok biztosa az 1956-os eseményekben részt vevő személyek adatainak megismerhetősége kapcsán. Székely László lapunk által megismert jelentésében egy kutatásában akadályozott történész különös esetét írja le, amely jól illeszkedik a kommunista rendszer bűneinek bemutathatóságával kapcsolatos, huszonhét éve tartó vitába.

A magyar jogszabályok ugyanis – általában az elhunytak személyes adatainak védelmére hivatkozva – nem biztosítanak teljes adatnyilvánosságot a történészek számára, ez pedig közvetetten kihat a negyvenévnyi szovjet uralom társadalom általi feldolgozására. A Kenedi-bizottság 2007-ben készült jelentése például több ezer dokumentum zárolásának feleslegességét állapította meg, ám érdemi változás azóta sem történt.

A jelentésben nem nevesített történész az 1956-os forradalmi eseményekben részt vevő egyik csoport tagjai után kutatott, hogy kötetbe rendezze életútjukat. Ezért egy 16 évesen elhunyt fiú személyi adatait és a hozzá kapcsolódó fényképet kérte ki kutatási céllal a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH).

A napjainkra a Belügyminisztériumba olvadó hivatal megtagadta az adatszolgáltatást, mert indoklása szerint a személyi adatok védelméről szóló rendelkezések nem teszik lehetővé a kért információk kiadását.

A történész később a Nemzeti Emlékezet Bizottságán (NEB) keresztül próbálta kikérni az adatokat, amely szintén az adatgazda KEKKH-hoz fordult. Végül a NEB – külön jogosítványai miatt – másolatban meg is kapta és át is adta a kért adatok egy részét, azonban a KEKKH megtiltotta azok nyilvánosságra hozatalát.

A történész mindenképpen meg szerette volna tekinteni a fiúról készült eredeti fotót, ugyanis a másolat gyengébb minősége nem tette lehetővé a beazonosítást, azonban erre sem adott lehetőséget a KEKKH. Székely László számos jogi ellentmondásra, illetve hiányosságra is rámutatott. Többek között arra, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény nem rendelkezik az elhunytak adatainak védelméről, így egy elhunyt személyi adatát nem illeti olyan szintű védelem – jelen esetben tudományos kutatás terén sem –, mint egy élő személyét.

Az elhunyt fiú egyetlen élő hozzátartozója is – aki birtokolja a kegyeleti jogokat – engedélyt adott a hatóságoknak az adatok kiadására, azonban a KEKKH a rá vonatkozó jogszabályok szerint nem adhatott ki fényképet, csak néhány adatot. Az ombudsman megállapította, hogy a hatályos jogszabályok alapján helyesen utasította el a KEKKH a megkeresést, azonban rávilágított arra is, hogy a jogszabályok „visszásságokat okoznak”, és korlátozó hatással vannak a tudományos kutatás szabadságára.

Ennek kapcsán felmerült a NEB szerepe is, miszerint az állam nem monopolizálhatja egy tudományterület kutathatóságát. Az ombudsman ezért kezdeményezte a Belügyminisztériumnál és a NEB-nél, vizsgálják felül döntésüket, és tegyék meg a tudomány szabadságával összhangban álló adatszolgáltatást. Emellett arra kérte az illetékes minisztériumokat, hogy törvénymódosítással tegyék lehetővé a tudományos kutatáshoz az adatokhoz való hozzáférhetőséget.

– Állandó, egyre súlyosabb probléma – így írta le lapunk kérdésére Ungváry Krisztián történész, hogy milyen gondot jelent a kommunista múltat kutató történészeknek az adatok hozzáférhetősége. A jelentésben olvasható esetről úgy látja, hogy a KEKKH, illetve a Belügyminisztérium a hatalmát fitogtatta az adatkéréskor. Úgy véli, hogy az elmúlt években inkább a nyilvánossággal ellentétes döntéseket hozott a magyar állam.

Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is korlátozta a kommunista rendszerben fontosabb szerepet betöltők nevének levéltári megismerhetőségét, ez megnehezíti az egykori vezetők felelősségének megállapítását. A múltfeltárási problémák egyik példájaként említette, hogy nem hozzáférhetők a magyar hírszerzés és a KGB ötéves megállapodásai sem, amelyek alapján többek között az is kiderülhetne, hogy részt vettek-e magyarok politikai gyilkosságokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.