Belépőt fizettetnek a pályázati pénzből épített hajdúhadházi játszótéren

A polgármester szerint az 500 forint barátságos ár. A csalódott helyiek aláírásokat gyűjtöttek.

MN
2017. 09. 28. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százmillió forintból épült új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák, ám a játszóteret fizetőssé tették – írja a Népszava.

Hajdúhadházon a lakosság harmada él valamelyik leszakadó városrészben, mélyszegénységben, nekik a napi ötszáz forintos belépődíj irreális teher. „Ötszáz forint a belépő, azért egy napra meg tudjuk venni az egész családnak a tejet meg a kenyeret, ennyi pénzt nem libikókázhat el pár óra alatt” – mondta a lapnak egy hajdúhadházi roma asszony.

A Népszava azt írja, szociális célú városrehabilitációs projektre az Észak-alföldi operatív programban 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült Hajdúhadház, ebben épült meg a szederjesi városrészben a „közösségi és közszférafunkciókat szolgáló létesítmény”. Ez utóbbira az unió 85,3 millió forintot adott, a város pedig 30 milliós önrészt tett hozzá. Két évvel ezelőtt adták át az új sportpályát és játszóteret, amelyet az avatás utáni napokban még ingyen használhatott mindenki. Az uniós pályázat egyébként „A sport, amely egyenlővé tesz” nevet viselte.

A település honlapján is az szerepel, hogy „a beruházás Hajdúhadház szociálisan leszakadt városrészén valósul meg, a pályázat előkészítése során a lakossági felmérés egyértelműen alátámasztotta, hogy a fejlesztendő területen igény mutatkozik sportolási lehetőségeknek helyet adó létesítmények kialakítására. A vívóterem, edzőterem, kosárlabdapálya, kis élő füves focipálya, szabadtéri kondipark kialakításával biztosítjuk az akcióterületen élő, túlnyomórészt hátrányos helyzetű lakosságnak a megfelelő sportlétesítményeket, amelyek erősítik a helyi lakosság szociális kohézióját”.

A csalódott helyiek „Hajdúhadházi fiatalok” néven létrehoztak egy csoportot, s aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy tegyék ingyenessé a szolgáltatásokat.

A Népszava Csáfordi Dénes polgármestert is megkereste az ügyben, ám nem kapott választ. Korábban viszont a Haon.hu-nak azt nyilatkozta, ez az egyetlen olyan szabadtéri létesítményük, amelynek a használatáért jelképes összegű hozzájárulást kérnek. „Szerintem ezek nagyon barátságos és megfizethető díjak. De szervezett keretek között, természetesen bizonyos feltételek megvalósulása esetén folyamatosan térítésmentesen használhatják a helyi közösségek a komplexumot. Mint ahogyan a hajdúhadházi fiatalok közössége is ingyen használhatta az elmúlt években az összes városi létesítményt” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, kritikával kezeli az aláírásgyűjtést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.