Botka megszüntetné a Fidesz pártállami módszereit

Az MSZP, a Fidesz és az oktatási államtitkár is megszólalt a tanévkezdés alkalmából.

MTI
2017. 09. 02. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egyetlen tanítási nap után látszik, milyen pártállami módszerekkel működik a Fidesz oktatási rendszere, emiatt a Botka-kormány 2018-tól megszünteti ezeket a közoktatásban – áll az MSZP országos központjának közleményében.

Mint fogalmaznak, központi eligazítást tartva parancsba adták az iskolaigazgatóknak, ki mondhat beszédet a tanévnyitókon, kinek tilos – mint ahogy azt a Hatvani Tankerületi Központ vezetője tette. Számtalan iskolában politikai alapon történt az igazgatók kinevezése: az alkalmas jelölt helyett az lett a vezető, aki fideszes.

Hozzáteszik: olyan is előfordult, hogy a hatalom számára kényelmetlen vezetőt mondvacsinált indokkal leváltották – ez történt például a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum igazgatóhelyettesével, akit egy késve leadott vagyonnyilatkozatra hivatkozva mozdítottak el posztjáról, holott mindenki tudja, hogy a rosszul megfizetett pedagógusok semmilyen gazdasági ügyben nem dönthetnek.

„A Botka-kormány 2018-tól visszaadja az iskolák önállóságát, és kitiltja a politikát az oktatási intézményekből. A tanítók, tanárok, óvónők nem az állam alattvalói, hanem a partnereink lesznek. Hagyjuk, hogy a gyermekeinket szolgálják, ne az államot! Tudjuk, hogy Magyarország jövője a pedagógusok kezében van. Ehhez a szép, de nehéz munkához a Botka-kormány minden segítséget meg fog adni” – írják.

Az iskolák működési feltételei teljes mértékben biztosítottak – ezt viszont már az oktatási államtitkár mondta az MTI-nek, kiemelve, hogy nő a pedagógusok anyagi megbecsülése. Palkovics László utalva az intézményfelújítási programokra, úgy fogalmazott: lesznek ugyan kényelmetlenségek, de ilyen nagyságrendű fejlesztés még nem történt.

Hozzátette: részben uniós forrásból megvalósuló 81,5 milliárd forintos programról van szó, amelynek keretében nem csupán infrastrukturális fejlesztések szerepelnek, hanem tanulást segítő eszközök beszerzése is.

Külön említette az energetikai beruházásokat, a költségvetési forrásból finanszírozott úgynevezett ttt-programot, amely tanuszoda-, tanterem-, tornaterem-felújításokat céloz, valamint az uniós támogatásból, 45 milliárd forintból megvalósuló informatikai fejlesztéseket.

A kormány 2013-ban kezdte meg – a közszférában dolgozók közül elsőként – a pedagógusok bérének emelését – mondta, kiemelve: az OECD adatai alapján akkor a diplomás átlagjövedelemhez képest a pedagógusok jövedelme jóval 80 százalék alatt volt, ma már ez a mutató a szeptemberi átlagos 3,5 százalékos emeléssel elérte a 82 százalékot. A kormány eddig is és a jövőben is azon dolgozik, hogy a tanárok jövedelemszintje ne gátolja az intézményrendszer jó működését – tette hozzá.

A pedagógusok pótlékainak emeléséről szólva hangsúlyozta: a kormány által biztosított forrás lehetővé teszi, hogy honorálják azoknak a többletmunkáját, akik például osztályfőnöki feladatot, munkaközösség vezetői pozíciót vállalnak vagy különösen nehéz körülmények között dolgoznak.

A béremelés mértékét szemléltetve Palkovics László példaként említette, hogy egy 19 éve a pályán dolgozó, egyetemi végzettségű pedagógus 2012-ben még 175 ezer forintot keresett, a mostani béremeléssel pedig már 350 ezer forint körüli összeget, de egyéb kiegészítő feladatok vállalásával, a pótlékrendszernek köszönhetően a bére akár ennél 60 ezer forinttal is több lehet.

A Fidesz is megszólalt. Puskás Imre, a párt szóvivője kijelentette, a szocialisták forráskivonásával szemben, a Fidesz fejleszti az oktatást; ezt mutatja, hogy 2018-ban 552 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint az utolsó, szocialisták által elfogadott költségvetésben. Elmondta, a szocialisták évről évre csökkentették az oktatásra, az iskolák fenntartására fordítható forrásokat.

A Fidesz ennek vetett véget, ma már egy erős állami fenntartó biztosítja az iskolák működését, az elmúlt öt évben átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok illetménye – tette hozzá a szóvivő. A szocialisták legnagyobb bűne a forráskivonás volt, aminek a legfájdalmasabb része az volt, hogy egyhavi illetménytől fosztották meg a pedagógusokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.