Európai Polgár díjat kapott a migrációs programvezető

Szilárd István Pelczné Gáll Ildikótól vehette át az emlékplakettet.

MTI
2017. 09. 03. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belgyógyász és társadalom-orvostani szakorvos a díjjal járó emlékplakettet Pelczné Gáll Ildikótól, az Európai Parlament alelnökétől vette át a pécsi orvos- és gyógyszerészeti kar közös tanévnyitó ünnepségén.

Pelczné Gáll Ildikó méltatása szerint az elismerést a „legilletékesebb személy” kapta: Szilárd István töretlen lelkesedéssel és hittel végzett munkájából nemcsak Pécs és Magyarország, hanem az Európai Unió, illetve a világ is profitál – fogalmazott a fideszes politikus.

Miseta Attila, az orvoskar dékánja Szilárd István szakmai életútját ismertetve kiemelte: a menekültek egészségügyi ellátási igényével először 1991-ben, a délszláv háború idején szembesült.

A boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást követően vezette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramját, majd a koszovói válság kezdetekor részt vett az ottani IOM-programok megszervezésében – részletezte a dékán.

Miseta Attila kitért arra is: az IOM európai központja a migrációs egészségügyi részleg megalapításával és vezetésével bízta meg. 2005-től a roma közösségek egészségügyi kérdéseivel foglalkozott; 2007-től a pécsi orvoskaron megszervezte, majd vezette a kar migrációs egészségügyi programjait – közölte.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere (Fidesz–KDNP) Szilárd Istvánnak a délszláv háború Magyarországra került sérültjeinek ellátásában végzett szerepét méltatta, kiemelve, hogy személye „az európai polgár minden attribútumával rendelkezik”.

Szilárd István a díjat munkatársainak is megköszönve hangsúlyozta: a pécsi orvoskar korábbi dékánja, Németh Péter professzor már a 2000-es évek elején látta, hogy egy olyan migrációs hullám várható, amelyre az egészségügynek az oktatásban és kutatásban is fel kell készülnie.

Szakterületére térve egyebek között a vakcináció miatt „elfelejtett betegségek” felismerésének és az orvosi gondolkodás ez irányba történő fordításának fontosságát hangsúlyozta.

A 2008-ban alapított Európai Polgár díj a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov-díj mellett az EU másik jelentős kitüntetése. Azzal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra európai parlamenti képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló tagállami zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.