Hagyó Miklós és társai elszámoltatását pótolná Szegeden az ügyészség

A volt MSZP-s és öt társa pere újrakezdődhet, hatan pedig börtönbe mehetnek, ha a Szegedi Ítélőtábla elfogadja az ügyész javaslatát.

2017. 09. 07. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes, Mesterházy Ernő korábbi főpolgármesteri főtanácsadó és négy társuk ügyében új eljárást indítványozott a vádhatóság csütörtökön másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódott BKV-ügy büntetőeljárásában. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség képviselője hat vádlottra letöltendő, kettőre pedig felfüggesztett börtönbüntetést kért, tehát jelentősen súlyosítaná a nem jogerős döntést. – Több ponton is megalapozatlan volt a Kecskeméti Törvényszéknek a 2016. január 26-án hozott elsőfokú döntése – indokolta az ítélet részbeni hatályon kívül helyezésére vonatkozó indítványt a másodfokú ügyész, ezzel felülbírálva az első fokon a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség álláspontját is az üggyel kapcsolatban. Abban azonban egyetértés alakult ki az ügyészségek között, hogy a Hadnagy Ibolya bírói tanácsa által korábban kiszabott büntetés „törvénysértően enyhe” a korrupciós jellegű bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Emlékezetes: Hagyó Miklóst hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a vád szerint a BKV-nak több mint egymilliárdos vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény-sorozatból „alig” százmilliós károkozást találtak bizonyítottnak. Hagyó társai közül még öt vádlott kapott felfüggesztett szabadságvesztést hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt. Együttesen több tízmillió forintos kártérítést kell megfizetniük a BKV-nak. A Központi Nyomozó Főügyészség által kért súlyos fegyházbüntetésekkel szemben a törvényszék három vádlottra néhány százezer forintos pénzbüntetést rótt ki, hatan felmentést kaptak.

Kaszáné Horuczi Zsuzsanna, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség képviselője a nem jogerős bírói végzéssel ellentétben kimondatná, hogy a főbb vádlottak bűnszervezetben követték el a bűncselekményeket, elsősorban a vesztegetési ügyet vetetné elő újra, amelyben Hagyót felmentették. A vád és Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója vádlottként már „visszavont” gyanúsítotti vallomása szerint a volt szocialista főpolgármester-helyettesnek egyszer 15 millió forintot személyesen adott át, nokiás dobozban. Az esetleges új eljárásban ismét kihallgatnák a vádlottakat, tanúkat idéznének be, például azt a sofőrt, aki Balogh Zsoltot az átadás helyszínére szállította. Elővennék ismét a hűtlen kezelés vádja alól felmentett Mesterházy Ernőt, a volt SZDSZ-es főpolgármester, Demszky Gábor egykori főtanácsadóját, hogy tisztázzák: adott-e utasításokat a BKV-nál többek között arra, hogy kössenek szerződéseket takarításra, tanácsadásra. Újra Kecskeméten kellene megjelennie a szintén felmentett Mátay-Horváth Évának, aki Hagyó Miklós kommunikációs munkatársa volt, egyben a BKV-nál az eredeti vád szerint fiktív állást kapott. Rajtuk kívül még három vádlottat is visszaküldetne az elsőfokú bíróságra az ügyész, ahol tanúk sorát hallgatnák meg ismét.

A vesztegetési ügy mellett a vád fellebbezésének másik fő iránya, hogy a többi vádlott esetében jóval súlyosabb büntetéseket szabjanak ki, elsősorban az ügyészség által továbbra is szükségtelennek tartott, összességében sok százmillió forintos kommunikációs és tanácsadói BKV-s szerződések megkötése miatt. Ezek között szerepelt az egykori „Hócipős” és „Nap-Keltés” szerződés, a „kisföldalatti luxusmetróvá pozicionálására” kötött megbízások, a vízilabdás olimpikon, Csapó Gábor volt cégének a támogatása, de ide sorolhatók a politikai elemzések megrendelésére, a nagykörúti Combino villamos népszerűsítésére, fénymásolók felmérésére adott megbízások. Külön téma volt a 4-es metró beruházásához kötött, az ügyészség szerint egyértelműen szükségtelen szerződés is az AAM Zrt.-vel.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség mindezek alapján „újraszámolta” az elkövetési értékeket, amelyek alapján a többi vádlott összesen 730 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezeléssel. Így kért Kaszáné Horuczi Zsuzsanna letöltendő börtönt Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója, valamint utódja, Balogh Zsolt, Hagyó Miklós kommunikációs tanácsadója, Lelovics Ottó, illetve egykori ügyvéd barátja, Horváth Iván, a BKV volt vezérigazgató-helyettese, Regőczi Miklós és főosztályvezetője, Zelenák Tibor vonatkozásában, felfüggesztett szabadságvesztést pedig két további vádlott részére.

Az elsőfokú eljáráshoz képest a vádlottak száma eggyel csökkent, ugyanis a több tízmillió forintos végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója felmentésével nemhogy egyetértett az ügyészség, hanem 2016 elején ők javasolták azt a bíróságnak.

Az ügyész kitért arra is, hogy a vádlottak állításával ellentétben szerintük semmiféle „pszichikai kényszer” nem volt a nyomozati szakban, a gyanúsítotti kihallgatásokkor. – Törvényes volt a vád, törvényes volt, hogy első fokon a Kecskeméti Törvényszék tárgyalta a pert – mondta a Szegedi Ítélőtáblán Kaszáné Horuczi Zsuzsanna, aki azonban a bíróságot is hibáztatta. Szerinte Kecskeméten nemcsak a nokiás doboz körüli ellentmondásokat, hanem a hosszan, száz tárgyalási napon át boncolgatott BKV-ügy sok más elemét sem tárták fel.

Az ügyész után csütörtökön Kádár András, Hagyó Miklós védője mondta el perbeszédét, aki leszögezte: bűncselekmény hiányában védence felmentését kéri. – Megalapozatlan a fellebbezés, a Kecskeméti Törvényszék ténymegállapítása helyes és alapos – hangsúlyozta az elsőrendű vádlottat a vád szerinti legsúlyosabb bűncselekmény, a vesztegetés alól felmentő bíróságról Kádár András. Ellentmondott a „pszichikai kényszert” cáfoló ügyésznek: szerinte igenis volt ilyen, amikor védencét egy magánokirat-hamisítási ügyben megvádolták, majd ugyan felmentették, de kilenc hónapig tartó előzetes letartóztatásában 4 hónapig nem engedték be hozzá élettársát. A védő felidézte, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán 5,5 millió forintos kártérítést ítéltek meg Hagyó Miklósnak. Arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, hogy Strasbourgban többek között emberi jogainak és személyi szabadságának a megsértése, valamint túlzsúfolt, penészes cellája miatt fogadták el Hagyó keresetét.

– Az ügyészi kifogások teljességgel alaptalanok, a bizonyítási anyagot nem kell újraértékelni, a bizonyítékokat felesleges újra többszörözni – mondta Kádár András, aki szerint sokatmondó, hogy 8 éve zajlik az eljárás. Akárcsak az elsőfokú ítélet előtt, a Szegedi Ítélőtáblán is leszögezte: a Hagyó-per törvényes bíróságának a Fővárosi Törvényszéknek és a Fővárosi Ítélőtáblának kellett volna lennie, nem Kecskemétnek és Szegednek – mondta Kádár András.

A tárgyalás jövő csütörtökön folytatódik a Szegedi Ítélőtáblán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.