Jogászkodás a római-parti gát körül

Illés Zoltánnak van egy meglepő javaslata: állami pénzen egyedileg védjék meg a part menti ingatlanokat is.

2017. 09. 15. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek jogi aggályok, egyértelműen lehet népszavazást tartani a mobil gát megépítéséről, a Római-part sorsáról – nyilatkozta lapunk kérdésére Magyar Gábor ügyvéd. Mint mondta: az alaptörvény 31. cikke értelmében helyi közügyről van szó, amelyről helyi népszavazást lehet tartani. A jogász szerint a jelenleg a Kúria döntésére váró ellenzéki népszavazási kezdeményezést (amelyet az Együtt és a Párbeszéd adott be) korábban „nevetséges, béna jogászkodással” próbálta meghiúsítani a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). – Hiába hivatkoztak arra, hogy az árvízvédelmi fejlesztést a parlament kiemelt beruházássá nyilvánította, és ebben a jogszabályban meg is nevezték a beruházás helyszínéül a part menti sávot, a nyomvonalról mégsem itt, hanem a Fővárosi Közgyűlés 2017. április 5-i ülésén döntöttek. Ez önmagában cáfolja az FVB nevetséges magyarázatát – mondta Magyar Gábor.

Azonban ha Tarlós István kormánypárti főpolgármester hétfői bejelentése alapján a fővárosi képviselők visszavonják korábbi határozatukat, akkor a Fővárosi Közgyűlés jogszerűen elrendelheti a népszavazást, ezzel pedig az ellenzéki kezdeményezés okafogyottá válik. Mind a mobil gát ellenzői, mind a többi ellenzéki párt egyértelműen üdvözölte, hogy a főpolgármester változtatott korábbi álláspontján, és jelezte, kész népszavazást kezdeményezni az ügyben.

Lányi András író, filozófus, környezetvédő pedig, aki a főpolgármester adta lehetőséggel élve augusztusban összeállította az árvízvédelmi mű alternatív, a III. kerületi Nánási úton és a Királyok útján húzódó nyomvonalának tanulmánytervét, arra kérte Tarlós Istvánt: függesszék fel a római-parti nyomvonal most zajló környezeti hatásvizsgálati eljárását. Lányi szerint ugyanis csak ebben az esetben vehető komolyan az új népszavazási kezdeményezés.

– Helyesen jár el Tarlós István, hogy az utolsó pillanatban, de népszavazást kér – szögezte le a Magyar Nemzet kérdésére Illés Zoltán, az Orbán-kormány korábbi környezetvédelmi államtitkára, aki nagyon örül Lányi Andrásék alternatív tanulmánytervének is. Szerinte a kérdés minden fővárosit érint. A környezetvédő politikus, aki a mai napig a Fidesz tagja, elmondta: egyértelműen a Nánási úti változatot támogatja a talaj állékonysága és az árvízvédelmi biztonság szempontjából. Azt természetesen elismeri, hogy jelentős számú fát nemcsak a parton, de a fenti nyomvonalon is ki kellene vágni. Mint mondta, vízügyi szakemberek szerint nemcsak a mobil gát alámosása vagy átszakadása jelenthet veszélyt, de a hegyi patakok lezúduló „vibráló vizei” is.

Illés Zoltánnak, aki 2012-ben még államtitkárként kidolgoztatta a védmű tervét a Nánási út–Királyok útja nyomvonalára, van egy meglepő javaslata is: állami pénzen egyedileg védjék meg az árvíztől a part menti ingatlanokat is, attól függetlenül, hogy ott szálloda, lakópark vagy 70-80 éve jogszerűen épült lakóház található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.