„Még dolgozunk” – így áll a Klik az ombudsman által feltárt hibákkal

Hiányos a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatáshoz való hozzáférése, a Klebelsberg Központnak idő kell.

MN
2017. 09. 14. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden közzétett vizsgálatában mulasztásokat és jogsértő gyakorlatokat tárt fel a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésében. Székely László ombudsman megállapította, hogy a sajátos nevelési igényű, integrált oktatásra jogosult tanulók a szakemberek, vagyis a logopédus, a pszichológus hiánya miatt nem jutottak hozzá a szakvélemény szerinti ellátáshoz, illetve gondot jelent a gyerekeknek megfelelő iskolát találni. Súlyos problémának nevezte Székely, hogy a fenntartóknak nincsenek meg a szükséges forrásaik.

A vizsgálat megállapításai közül kiemelkedik a szakemberhiány, aminek következtében nagyon komoly fejlődési lemaradást szenvedhetnek el a speciális oktatásra szoruló gyerekek. A probléma nem új keletű, két éve a budapesti Neptun Utcai Óvoda bezárása is kisebb vihart kavart, mert az áthelyezett speciális oktatást igénylő gyerekek az új iskoláikban nem kapták meg a megfelelő körülményeket.

Csütörtöki reakciójában a Klebelsberg Központ – egyéb hiányosságokra nem reagálva – azt írta, hogy „folyamatosan bővülnek a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó szakemberek képzési lehetőségei”. Példaként említik, hogy a kormány kiterjesztette a Klebelsberg-ösztöndíjat a gyógypedagógiai alapszakos hallgatókra, és ezzel párhuzamosan a debreceni és a nyíregyházi egyetemen is elindult gyógypedagógus-képzés. Különösen érdekes a közlemény azon sora, amely a Klebelsberg Központ olyan feladatairól ír, amelyekről pont azt állapította meg az ombudsman, hogy nem érnek el eredményt:

Emellett a tankerületi központok munkáltatói hatáskörükben eljárva szervezik a szakos ellátás biztosítását, illetve folyamatosan hirdetik a gyógypedagógiai állásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.