Még jobban a perifériára kerülhet az ország

Róna Péter szerint a nemzeti szuverenitás erősítése nem válasz a problémákra.

Szabó Zs. László
2017. 09. 22. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs terve az Európai Uniónak (EU) arra, miként kompenzálja a Nagy-Britannia távozása után kieső bevételeit. A nagy befizetők, például Németország vagy Hollandia ugyanis nem mutatnak hajlandóságot a tízszázalékos veszteség pótlására. Ezért könnyen lehet, hogy csökkentik az uniós kiadásokat – magyarázta Róna Péter közgazdász egy csütörtöki, a Corvinus Egyetemen tartott konferencián a brexitnek a visegrádi négy (V4) országra gyakorolt hatásairól. Szerinte a kiadások átszervezése két nagy tételt érinthet: a közös mezőgazdasági programokat, illetve a közép-európai országoknak juttatott kohéziós alapokat.

Nagy-Britannia a közösség eurózónához tartozó és az azon kívüli tagországai között fontos egyensúlyozó szerepet tölt be, de a kiválással ez felbomlik. A közgazdász szerint az unió az euróövezet erősítésére fog koncentrálni, ez pedig erősítheti a különbséget a magországok és a periférián lévő tagállamok között.

Róna Péter leszögezte: a V4-hez tartozó Lengyelország, Csehország és Magyarország (Szlovákia már az eurózóna tagja) ma is képesek lennének teljesíteni a belépési feltéteket, ám ez kockázatos lenne. Magyarország ugyanis saját erejéből nem lenne képes lépést tartani a fejlettebb országokkal. Felhívta a figyelmet: az ország a GDP 5,7 százalékának megfelelő dotációt kap az uniótól, ám így is csak háromszázalékos növekedést produkál. – E támogatás nélkül az ország nem volna képes növekedni – emelte ki, hozzátéve, ha beengednék Magyarországot az eurózónába, akkor az uniónak a GDP 8-9 százalékát kellene biztosítania.

A közgazdász szerint a magországok is problémákkal küzdenek: a legnagyobb a reálbérolló kinyílása, ami szétfeszíti az európai szuverenitás eszméjét. Róna szerint azonban az unió hamarabb fog választ találni a gondokra, mint a kelet-közép-európai államok: a magyar álláspont, a nemzeti szuverenitás erősítése ugyanis nem válasz. – Ha Magyarország ragaszkodik ehhez, nincs helye az unióban. David Cameron brit miniszterelnök is a nemzeti szuverenitást szorgalmazta, erre azonban nemet mondtak, ez provokálta ki a döntő népszavazást.

A közgazdász az európai együttműködés napján szervezett konferencián tartotta meg előadását. Bár a magyar–szlovák határ két oldalán fekvő falvakat helyenként mindössze néhány száz méter és – a rendezvényen megjelent polgármesterek esetében – az Ipoly folyó választja el egymástól, a helyi szinten meglévő együttműködés nagyban nem érvényesül. A Pest megyei Ipolydamásd és a ma Szlovákiához tartozó Helemba összekötésére például már hatodszor terveznek hidat. Néhány éve a jogerős terv és a rendelkezésre álló források ellenére lépett vissza Nyitra megye az építkezéstől. Matusz János hidvégardói polgármester úgy fogalmazott, jó lenne, ha a V4-csúcsokon a politika mellett gyakorlati kérdések is szóba kerülnének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.